19 Μαΐου 2024

    Εξαιρετική αναγνώριση για τους Έλληνες επιστήμονες στην έρευνα και την Ιατρική

    Ευχάριστα νέα έρχονται από τον χώρο της έρευνας και της Ιατρικής στην Ελλάδα, καθώς Έλληνες επιστήμονες απέσπασαν διεθνή αναγνώριση για το πολύτιμο έργο τους. Η κορυφαία βάση βιβλιογραφικών αναφορών, Clarivate™ από το Institute for Scientific Information (ISI), ανακοίνωσε τη λίστα των υψηλά αναφερόμενων ερευνητών για το 2023 (Highly Cited Researchers 2023 – https://clarivate.com/highly-cited-researchers/). Σε αυτήν τη λίστα περιλαμβάνονται επιστήμονες από διάφορους τομείς, οι οποίοι έχουν επιδείξει σημαντική και επιρροή στην έρευνα τους. Οι επιλεγμένοι ερευνητές έχουν συγγράψει πολλές εργασίες με υψηλό αριθμό αναφορών, οι οποίες βρίσκονται στο ανώτατο 1% του επιστημονικού πεδίου τους και έχουν δημοσιευθεί την τελευταία δεκαετία στο Web of Science. Η επιλογή των εργασιών αυτών έγινε από εμπειρογνώμονες του ISI, βασιζόμενους στην επιρροή που είχαν και στις αλλαγές που προκάλεσαν στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο.

    Από τον παγκόσμιο πληθυσμό επιστημόνων, οι υψηλά αναφερόμενοι ερευνητές αποτελούν το 1 στους 1.000, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού. Στη λίστα αυτή που περιλαμβάνει 6.849 επιστήμονες από όλους τους τομείς της επιστήμης παγκοσμίως, συμπεριλαμβάνονται και 13 Έλληνες επιστήμονες, με πέντε από αυτούς να ανήκουν στον τομέα της Κλινικής Ιατρικής. Όλοι αυτοί οι επιστήμονες εργάζονται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δύο από αυτούς (Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος και Ευάγγελος Τέρπος) είναι καθηγητές στην Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Ο πρώτος είναι καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας και Ογκολογίας και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής, ενώ ο δεύτερος είναι καθηγητής Αιματολογίας και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Αυτόλογης Μεταμόσχευσης Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων στην ίδια κλινική. Και οι δύο εργάζονται στην Αιματολογική/Ογκολογική Μονάδα που ασχολείται με ασθένειες όπως το πολλαπλούν μυέλωμα, η αμυλοείδωση, η μακροσφαιριναιμία Waldenstrom, τα λεμφώματα, τα μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα και τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα. Επιπλέον, η μονάδα αυτή ασχολείται με νεοπλάσματα του γυναικολογικού συστήματος, του μαστού, του ουροποιητικού συστήματος, του γαστρεντερικού συστήματος και των πνευμόνων. Οι επιστήμονες αυτοί πραγματοποιούν πρωτοποριακές κλινικές μελέτες που προσφέρουν ελπίδα σε εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες.

    Ο David Pendlebury, επικεφαλής Ανάλυσης Έρευνας στο ISI, ανέφερε κατά τη δημοσίευση του καταλόγου: «Καθώς η ανάγκη για δεδομένα υψηλής ποιότητας από αυστηρά επιλεγμένες πηγές γίνεται όλο και πιο σημαντική, προσαρμοστήκαμε και ανταποκριθήκαμε στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις αλλαγές στο εκδοτικό τοπίο. Ακριβώς όπως έχουμε εφαρμόσει αυστηρά πρότυπα και διαφανή κριτήρια επιλογής για τον εντοπισμό αξιόπιστων περιοδικών, έχουμε εξελίξει τις πολιτικές αξιολόγησης και επιλογής για το ετήσιο πρόγραμμα Highly Cited Researchers για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενός όλο και πιο περίπλοκου και μολυσμένου ακαδημαϊκού αρχείου, ώστε να εντοπίσουμε τους καλύτερους ερευνητές παγκοσμίως».

    Οι εξαιρετικές αυτές επιτυχίες και η υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και έρευνας που υπάρχει σε Ελληνικά ιδρύματα, όπως η Αιματολογική-Ογκολογική Μονάδα της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Αυτά τα αποτελέσματα φέρνουν μια ακτίδα αισιοδοξίας για την εργασία που γίνεται στην Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που γνωρίζουμε, και προσφέρουν ελπίδα σε ασθενείς και οικογένειές τους, καθώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς παγκοσμίου επιπέδου για τη θεραπεία των κακοήθων αιματολογικών νοσημάτων και των πληρέστερων διαθέσιμων θεραπειών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα