19 Μαΐου 2024

    Η άνοια: Ένα απροσδόκητο σύμπτωμα που επηρεάζει την κίνηση του ασθενούς

    Η άνοια και η επίδραση της στην κίνηση: Ένα απροσδόκητο σύμπτωμα

    Η άνοια αποτελεί μια καταστροφική ασθένεια, η οποία επηρεάζει τόσο τους ασθενείς όσο και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη συνεχή παρακμή του εγκεφάλου. Μνημονικές δυσλειτουργίες και αλλαγές στη συμπεριφορά αποτελούν τα βασικά της χαρακτηριστικά. Ωστόσο, λιγότερο γνωστή είναι η επίδρασή της στην κίνηση ενός ατόμου. Η φιλανθρωπική οργάνωση Alzheimer Scotland ανακοίνωσε ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα που σχετίζεται με την κίνηση και μπορεί να παρατηρηθεί κατά την ανάβαση και την κατάβαση σκαλοπατιών.

    Το σύμπτωμα αυτό αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένα άτομα με άνοια κατά την ανάβαση ή την κατάβαση σκαλοπατιών. Το να σηκώσουν τα πόδια τους αρκετά ώστε να προχωρήσουν μπορεί να είναι δύσκολο και είναι πιθανό να παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιρρεπήτητα σε ολίσθηση ή πτώση. Η άνοια επηρεάζει τον τρόπο κίνησης των ατόμων, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες και προβλήματα κατά την περιήγηση στο περιβάλλον. Τα γλιστρήματα, τα παραπατήματα και οι πτώσεις μπορεί να γίνουν πιο συχνά, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και μία τάση για να σέρνει τα πόδια του όταν περπατάει.

    Εάν γνωρίζετε κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολίες με την ανάβαση ή την κατάβαση σκαλοπατιών και εμφανίζει και άλλα συμπτώματα άνοιας, θα πρέπει να τον καθοδηγήσετε να επισκεφτεί το γιατρό του. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποια μέτρα πρόληψης που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του ατόμου. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε τα φθαρμένα χαλιά, να ελέγξετε τη σταθερότητα των καγκελών, να χρησιμοποιήσετε χειρολαβές για ευκολία πρόσβασης και να διατηρήσετε τις σκάλες καθαρές.

    Επιπλέον, οι ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικότητας. Η ενδυνάμωση των μυών και η βελτίωση της ισορροπίας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε το περιβάλλον για πιθανούς κινδύνους όπως φθαρμένα χαλιά ή επικίνδυνα έπιπλα και αντικείμενα.

    Πέραν αυτού, το NHS αναφέρει κάποια άλλα συμπτώματα άνοιας που αξίζει να προσέξουμε, όπως προβλήματα μνήμης, ταχύτητας σκέψης, γλωσσικών λειτουργιών, κατανόησης, κρίσης, εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλαγές προσωπικότητας και ψευδαισθήσεις. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα