19 Μαΐου 2024

    Η γυμναστική: Το μυστικό για να παραμείνουμε νέοι

    Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συνοδεύεται από αλλαγές στο σώμα μας και το μυαλό. Γιατί όμως πρέπει να αποδεχθούμε αυτές τις αλλαγές χωρίς να προσπαθήσουμε να τις επανορθώσουμε; Η απάντηση βρίσκεται στην τακτική γυμναστική. Η γυμναστική μπορεί να αποτελέσει το μυστικό για να παραμείνουμε νέοι, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων υγείας.

    Η γυμναστική έχει πολλαπλά οφέλη για το σώμα και το μυαλό μας. Καταρχάς, η άσκηση ενισχύει τη δημιουργία νευρώνων και μειώνει τις γνωστικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τις λειτουργίες της καρδιάς. Ο μεταβολισμός μας επιταχύνεται και οι μύες μας δυναμώνουν, προσφέροντας καλύτερη ισορροπία και κινητικότητα των αρθρώσεων. Το αναπνευστικό σύστημα μας ενισχύεται και επίσης, η γυμναστική μπορεί να διατηρήσει την αισιοδοξία μας σε κάθε ηλικία.

    Εκτός από τα οφέλη που προσφέρει η γυμναστική στην υγεία και την καλή φυσική κατάσταση μας, έρευνες έχουν δείξει ότι διατηρεί τον οργανισμό μας προετοιμασμένο για τη διαχείριση του στρες που προκαλεί η γήρανση. Οι αντιδράσεις του οργανισμού μας στη γυμναστική μοιάζουν πολύ με όσα συμβαίνουν κατά τη γήρανση. Η γυμναστική μπορεί να λειτουργήσει ως προστασία έναντι του στρες που προκαλεί η γήρανση, βοηθώντας μας να παραμείνουμε νέοι.

    Μια μελέτη από το “European Heart Journal” αναφέρει ότι η γυμναστική μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα κύτταρά μας. Συγκεκριμένα, η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) φαίνεται να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων μας. Σε αυτήν τη μελέτη, παρατηρήθηκε ότι τα τελομερή των δρομέων και των ατόμων που έκαναν HIIT παρουσίαζαν μεγαλύτερη επιμήκυνση και αύξηση στην τελομεράση. Τα τελομερή είναι προστατευτικοί σχηματισμοί που προστατεύουν το DNA από τη φθορά και συνδέονται με τη γήρανση και παθήσεις όπως η καρδιαγγειακή νόσος και η γνωστική έκπτωση.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός αερόβιας και μυϊκής άσκησης είναι ιδανικός για την πρόληψη της γήρανσης. Η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο και το κολύμπι, επιβραδύνει τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, ενώ η μυϊκή άσκηση ενδυναμώνει τους μύες και διατηρεί τη μυϊκή μάζα. Συνιστάται να ασκούμαστε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα την εβδομάδα και να προπονούμαστε τουλάχιστον δύο φορές μυϊκή ενδυνάμωση. Όμως, πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής, είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και να επιλέξουμε μια μορφή άσκησης που μας αρέσει πραγματικά, ώστε να είμαστε συνεπείς σε αυτήν.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα