8 Μαΐου 2024

    Νέες κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ: Αδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία

    Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε την αναδιοργάνωση του συστήματος των απογευματινών χειρουργείων, με σκοπό να καταστεί πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που εργάζονται στον Εθνικό Συνηγοριακό Υπηρεσία (ΕΣΥ). Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η μεταρρύθμιση αυτή έχει ως γνώμονα την υποστήριξη και την αναβάθμιση των αμοιβών των χειρουργών, των αναισθησιολόγων, των νοσηλευτών και των τραυματιοφορέων. Με αυτόν τον τρόπο, δίνονται πρόσθετα κίνητρα σε αυτούς τους επαγγελματίες να εργαστούν στον ΕΣΥ.

    Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν ένα θέμα που συζητιέται στην Ελλάδα εδώ και περίπου 32 χρόνια, αναφέρει ο υπουργός. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εισήχθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ελήφθη πολιτική απόφαση και επανεισήχθη από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει επίσης ότι η τρέχουσα κυβέρνηση ξεκίνησε την υλοποίησή της. Στην πρώτη ημέρα λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, που πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης (στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ), η υλοποίηση αποδείχθηκε επιτυχημένη.

    Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το παράρτημα της υπουργικής απόφασης περιέχει την κοστολόγηση των επεμβατικών πράξεων, γνωστή και ως DRGs. Οι απογευματινές επεμβάσεις θα γίνονται ανάλογα με το προσωπικό των χειρουργικών ομάδων των νοσοκομείων και τις δυνατότητες τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι επεμβάσεις αφορούν μόνο ψυχρά τακτικά χειρουργεία και όχι επείγουσες εγχειρήσεις ή μεταμοσχεύσεις. Ο υπουργός προσθέτει ότι οι απογευματινές επεμβάσεις γίνονται σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και ότι η ζήτηση για αυτές είναι ήδη υψηλή, λόγω των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αναφέρει ότι αυτό επιτρέπει σε ασθενείς που βρισκόντουσαν σε αναμονή για επέμβαση να λάβουν πιο άμεση θεραπεία.

    Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης εκφράζει τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια ενός καρκινοπαθούς ασθενούς στην Κρήτη, ο οποίος πρόσφατα έβαλε τέλος στη ζωή του. Ενώ επισημαίνει ότι το θέμα του φαρμάκου είχε ήδη λυθεί, το περιστατικό επισημαίνει την ανάγκη για ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης προς τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα