26 Απριλίου 2024

    Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

    Νέο ρεκόρ στις εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων: Προκειμένου να επισημανθεί η σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπισή του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) ανήρτησε την πρόσφατη ανάλυσή του σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου από την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά, καθώς το 2023 οι εκπομπές αυτές έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ, αποδεικνύοντας έλλειψη προόδου και δράσης.

    Το μεθάνιο, δεύτερο σε ισχύ αέριο του θερμοκηπίου μετά το CO2, εκπέμπεται κυρίως από διαρροές στην παραγωγή ενέργειας που συνδέεται με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Η συνεισφορά του στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μεγάλη, αλλά έχει μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με το CO2. Ωστόσο, η μείωση των εκπομπών μεθανίου έχει άμεση και ισχυρή επίδραση στον περιορισμό της θερμοκρασίας του πλανήτη. Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, το 2023 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί περίπου το 40% των εκπομπών μεθανίου χωρίς καθόλου κόστος, δείχνοντας ότι υπάρχουν λύσεις που είναι προσιτές.

    Παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν, οι εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και απέχουν πολύ από τον στόχο της μείωσής τους κατά 75% έως το 2030. Η ανάλυση του ΔΟΕ αποκαλύπτει ότι περίπου τα δύο τρίτα των εκπομπών προέρχονται από δέκα χώρες, με την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να ηγούνται. Ωστόσο, ο ΔΟΕ είναι αισιόδοξος και αναφέρει ότι οι πολιτικές και οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν τελευταία, σε συνδυασμό με τις νέες δεσμεύσεις που έγιναν στην COP28, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών στο μέλλον.

    Προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών μεθανίου, απαιτείται η ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και η υποστήριξή τους με λεπτομερή σχέδια δράσης. Ο ΔΟΕ καλωσορίζει την αυξανόμενη χρήση δορυφόρων αιχμής για την παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου, καθώς αυτό θα επιτρέψει τον ακριβή εντοπισμό των διαρροών και την άμεση δράση για την αντιμετώπισή τους.

    Το 2024 αναμένεται να είναι ένα χρονικό σημείο καμπής, καθώς αρχίζουν να εφαρμόζονται νέες πολιτικές και υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και συνειδητοποίηση για το πρόβλημα των εκπομπών μεθανίου. Εάν όλες οι υποσχέσεις που έγιναν εφαρμοστούν εγκαίρως, τότε θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις εκπομπές κατά περίπου 50% έως το 2030. Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη διάσωση του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές. Έχουμε τη γνώση και την τεχνολογία για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς, αλλά χρειαζόμαστε τη συνεργασία και την δράση όλων των ενδιαφερομένων πλευρών. Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση και να αλλάξουμε το μέλλον μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα