7 Μαΐου 2024

    Ο θερμός χειμώνας που βιώνει ο πλανήτης μας

    Οι προηγούμενοι τρεις μήνες ήταν οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus. Ο Φεβρουάριος, ειδικότερα, κατάφερε να καταγράψει ένα νέο μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας, εντάσσοντας τον εαυτό του σε μια σειρά από εννέα συνεχόμενες μηνιαίες καταγραφές ρεκόρ θερμοκρασίας. Οι λόγοι για αυτήν την ανώτερη θερμοκρασία περιλαμβάνουν τις συνεχιζόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά και το κλιματικό φαινόμενο της Ελ Νίνιο. Το Copernicus καταγράφει επίσης ότι η μέση θερμοκρασία του αέρα στον Φεβρουάριο ήταν 13,54 βαθμοί Κελσίου, μια αύξηση 1,77 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρο του περιόδου 1850-1900. Επίσης, η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά 0,12 βαθμός Κελσίου σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή ρεκόρ του Φεβρουαρίου του 2016.

    Τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν ακόμη και τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές περιόδους, με αυξήσεις πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο ανώτατο όριο που ορίζεται από τη συμφωνία του Παρισιού για τη μέση θερμοκρασία των δεκαετιών. Τα τελευταία 12 μήνες ο πλανήτης μας έχει βιώσει αύξηση θερμοκρασίας 1,56 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του 19ου αιώνα, ένα ακόμη ρεκόρ.

    Οι περιοχές όλου του κόσμου έχουν αντιμετωπίσει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, από τη Βόρεια Αμερική μέχρι το Μαρόκο και τη Νότια Αμερική. Όμως, η Ευρώπη ξεχώρισε για την εξαιρετική ζέστη που βιώνει φέτος τον χειμώνα. Με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τα φυσιολογικά επίπεδα, η Ήπειρος μας βίωσε μια θερμοκρασία που ήταν 3,30 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τους μέσους όρους των τελευταίων 30 ετών (1991-2020).

    Τα όσα βιώνουμε αποδίδονται τόσο στο φυσικό φαινόμενο Ελ Νίνιο όσο και στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η θερμοκρασία των ωκεανών, που καλύπτουν το 70% της Γης, κατέγραψε ένα απόλυτο ρεκόρ, με την επιφάνεια των θαλασσών να καταγράφει 21,06 βαθμούς Κελσίου τον Φεβρουάριο. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί τη θαλάσσια ζωή και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των θαλασσών να απορροφούν τα αερία του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές αυτά τα αέρια αντιπροσωπεύουν το 90% της πλεονάζουσας ενέργειας από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

    Ο Ελ Νίνιο, το κλιματικό φαινόμενο που προκαλεί αυξημένες θερμοκρασίες, φαίνεται ότι έφθασε στην κορύφωσή του τον Δεκέμβριο αλλά μπορεί ακόμα να συνεχιστεί με αυξημένες θερμοκρασίες μέχρι τον Μάιο. Το Λα Νίνια, αντίθετο του Ελ Νίνιο, μπορεί επίσης να επηρεάσει τις θερμοκρασίες στο μέλλον. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί ένα νέο κλιματικό φαινόμενο Λα Νίνια από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Με αυτήν την εξέλιξη, το έτος 2024 φαίνεται να είναι ένα ακόμη πολύ ζεστό έτος και μπορεί ακόμα να καταγράψει ένα νέο ρεκόρ θερμοκρασίας. Ωστόσο, η μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα πρέπει να μειωθούν κατά 43% έως το 2030, με τον στόχο να κρατηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού. Έχουμε έναν χρόνο ακόμα για να ενισχύσουμε τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα, καθώς θα συζητηθούν στη COP29 το τέλος της χρονιάς. Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση και να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα