5 Μαΐου 2024

    Δημιουργήστε μια νόστιμη κρητική στάκα στο σπίτι σας

    Φτιάξτε τη δική σας νόστιμη κρητική στάκα στο σπίτι”ακολουθεί:

    Αν βρίσκεστε σε αναζήτηση για ένα ταξίδι γευσιγνωσίας με απόλυτο οδηγό μια αυθεντική κρητική λιχουδιά, τότε ο δρόμος σας οδηγεί στην κρητική στάκα. Αυτή η παχύρευστη κρέμα συνδέεται με την παράδοση της Κρήτης και έχει φανατικούς λάτρεις που λατρεύουν τη μοναδική της γεύση. Για όσους δεν έχουν την ευκαιρία να την δοκιμάσουν, αξίζει να πούμε ότι η στάκα φτιάχνεται από το παχύ γάλα του προβείου ή κατσικίσιου γάλακτος που βρασμένο για κατάλληλο χρονικό διάστημα. Προστίθεται αλεύρι και δημιουργείται ένα παχύρευστο μείγμα με πλούσιο άρωμα. Η στάκα μπορεί να απολαυστεί είτε ως άλειμμα σε ψωμί, είτε να συνοδευτεί με αυγά, πατάτες, λαχανικά, ζυμαρικά, κρέας. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια απολαυστική επιλογή
    Δημιουργήστε μια νόστιμη κρητική στάκα στο σπίτι σας
    Η παρασκευή της στάκας ακούγεται απλή, αλλά απαιτεί υπομονή. Οι Κρητικοί πιστεύουν ότι η υπομονή είναι αρετή και όταν πρόκειται να φτιάξουμε στάκα, πρέπει να αποδείξουμε τη μαγειρική μας αντοχή. Με βάση τις οδηγίες του Κρητικού σεφ Μιχάλη Χάσικου, μπορείτε να μπείτε στην κουζίνα σας και να απολαύσετε τη χαρά της δημιουργίας φτιάχνοντας τη δική σας στάκα. Συμμεριστείτε τη νοστιμιά και…τις θερμίδες σαν αληθινοί Κρητικοί
    Δημιουργήστε μια νόστιμη κρητική στάκα στο σπίτι σας
    Η στάκα συνήθως σερβίρεται πάνω σε τηγανητές πατάτες και ταιριάζει ιδανικά με αυγά μάτια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ζεστή πάνω σε ζυμωτό ψωμί ή σε καυτή οφτή πατάτα. Τρίβει την όρεξη, καθώς η αρωματική ευωδιά της σε προκαλεί να τη δοκιμάσεις αμέσως. Η στάκα στο χωριό Ασή Γωνιά στην Κρήτη και στην Κάσο παρασκευάζεται πιο πυκνή και αποκτά πιο έντονη γεύση, αποτελώντας έτσι ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι
    Δημιουργήστε μια νόστιμη κρητική στάκα στο σπίτι σας
    Ο Μιχάλης Χάσικος, ένας αυθεντικός Κρητικός σεφ που ζει στο Ρέθυμνο, έχει επιμεληθεί το μενού του εστιατορίου Hasika και του κρητικού εστιατορίου Αλάργα. Σε αυτά τα μέρη, μπορείτε να δοκιμάσετε αυθεντικά κρητικά πιάτα και να απολαύσετε την ζεστή φιλοξενία όπως να ήσασταν στη Μεγαλόνησο. Ο Μιχάλης Χάσικος μας δίνει τις οδηγίες για να δημιουργήσουμε την κρητική στάκα και το δικό μας σπιτικό τυρί, το τυροζούλι
    Δημιουργήστε μια νόστιμη κρητική στάκα στο σπίτι σας
    Για να φτιάξουμε τη στάκα, βράζουμε πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα μέχρι τους 62 βαθμούς και στη συνέχεια το παγώνουμε σε λεκάνες πάγου για να χαμηλώσει απότομα η θερμοκρασία και να εξαφανιστούν τα μικρόβια. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη στην περίπτωση που το γάλα δεν έχει υποστεί παστερίωση. Αν το γάλα που χρησιμοποιούμε είναι παστεριωμένο, δεν απαιτείται αυτή η διαδικασία. Αφαιρούμε την τσίπα, ή πέτσα, από την επιφάνεια του γάλακτος και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ημέρες για να “ηρεμήσει”. Καθημερινά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα και προσθέτουμε αλάτι. Αυτή η κρέμα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 εβδομάδες, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη για να μην περνά η αέρα. Αυτή η κρέμα είναι γνωστή ως ανθόγαλο και μπορεί να απολαυστεί ωμή, αλειμμένη σε ψωμί με αλάτι ή ζάχαρη. Ταιριάζει επίσης με σπιτική μαρμελάδα, μέλι ή κρητικά αγριοβύσσινα. Η κρέμα αντικατοπτρίζει την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και αποτελεί μέρος των παραδοσιακών πρακτικών και μαγειρικών παραδόσεων του νησιού
    Δημιουργήστε μια νόστιμη κρητική στάκα στο σπίτι σας
    Η πηκτή μάζα των πρωτεϊνών που προκύπτει από την τυροκόμηση, γνωστή ως στάκα, αποτελεί επίσης μια νόστιμη επιλογή. Είναι υπόλευκη και μπορεί να διατηρηθεί σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο για 6-7 ημέρες
    Δημιουργήστε μια νόστιμη κρητική στάκα στο σπίτι σας
    Ένα παρόμοιο προϊόν που μπορείτε να φτιάξετε είναι το τυροζούλι. Αφού πάρετε το ανθόγαλο, βράζετε το γάλα μέχρι να φθάσει τους 82 βαθμούς. Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε χυμό λεμονιού και αλάτι. Ανακατεύετε μέχρι το γάλα να κοaguλαριστεί και να σχηματίσει μπαλάκια. Σερβίρετε το τυροζούλι ζεστό ή το φυλάσσετε στο ψυγείο. Τον ορό που απομένει μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα κρεατικών πιάτων
    Δημιουργήστε μια νόστιμη κρητική στάκα στο σπίτι σας
    Μια ιδέα για τη χρήση της στάκας είναι να την σερβίρετε με πατάτες και αυγά. Σε ένα τηγάνι, ανακατεύετε τη στάκα με γάλα μέχρι να γίνει μια ενιαία κρέμα. Σε ένα διαφορετικό τηγάνι, τηγανίζετε τις πατάτες μέχρι να γίνουν χρυσό χρώμα. Σερβίρετε τις πατάτες και προσθέτετε δύο κουταλιές ζεστή στάκα. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτετε τα αυγά και σερβίρετε αμέσως μετά το μαγείρεμα
    Δημιουργήστε μια νόστιμη κρητική στάκα στο σπίτι σας
    Ένα άλλο πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε είναι το τσιγαριστό κατσικάκι με στάκα. Σοτάρετε το κρέας σε ένα τηγάνι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Προσθέτετε τη στάκα πριν το τέλος για να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως
    Δημιουργήστε μια πλουσία κρητική στάκα στο σπίτι σας και απολαύστε τα μοναδικά αρώματα και γεύσεις της Κρήτης. Αυτή η εμπειρία θα σας ταξιδέψει σε έναν κόσμο γεμάτο νοστιμιά και παράδοση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα