18 Μαΐου 2024

    Θεσμικές αλλαγές για την ενεργειακή ασφάλεια: Η πρόταση της Μαρίας Ρίτα Γκάλι

    Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης. Ο προσανατολισμός προς την αειφόρο ανάπτυξη και τη χρήση καθαρών μορφών ενέργειας απαιτεί μια συστηματική προσέγγιση, καθώς και προηγούμενο ενεργειακής ασφάλειας.

    Η Μαρία Ρίτα Γκάλι, CEO του ΔΕΣΦΑ, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις και την προτεινόμενη προσέγγιση για την ενεργειακή ασφάλεια στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επίτευξης μιας ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της ενεργειακής ασφάλειας, για να καταστεί δυνατή η επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης.

    Μίλησε για τη συμβολή του ΔΕΣΦΑ στην καθιέρωση της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης και επεσήμανε τις προσπάθειες της εταιρείας για την απανθρακοποίηση και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος. Η κα Γκάλι επισήμανε επίσης τη σημασία της διασυνδεσιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων, αναφέροντας ότι ο ελληνικός κλάδος του φυσικού αερίου ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε πρόσφατες ενεργειακές κρίσεις και τώρα εργάζεται για την κατεύθυνση της απανθρακοποίησης.

    Η CEO του ΔΕΣΦΑ υπογράμμισε επίσης ότι το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό εταίρο που αντικαθιστά τον άνθρακα και το πετρέλαιο και είναι απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση. Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς, εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια, που είναι σημαντικοί για τη μείωση των εκπομπών. Επισήμανε την ανάγκη για μια σωστή ισορροπία μεταξύ του ρόλου του φυσικού αερίου και των νέων πηγών ενέργειας για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης.

    Η κ. Γκάλι τόνισε επίσης ότι οι σημερινές τεχνολογίες φυσικού αερίου ήδη συμβάλλουν στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη γεφύρωση των κενών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επισήμανε την ανάγκη για νέες, αποδοτικότερες και περιβαλλοντικά φιλικές μονάδες CCGT που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, για να επιτευχθεί επιτυχώς η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Τέλος, η CEO του ΔΕΣΦΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της συνέργιας ανάμεσα στο φυσικό αέριο και τις καθαρές μορφές ενέργειας, μέσω της απανθρακοποίησης και της προσθήκης υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα. Με αυτήν την στρατηγική προσέγγιση, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ένα βιώσιμο κέντρο για το μέλλον, ενισχύοντας την αποτελεσματική μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας και εξασφαλίζοντας ένα δίκαιο μέλλον για όλους.

    Ο ΔΕΣΦΑ προτείνει ένα οικονομικά αποδοτικό πλάνο για την αποχώρηση από τον άνθρακα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να γίνει ένα πολυ-μοριακό κέντρο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, επιδιώκοντας την επίτευξη μηδενικών εκπομπών. Έτσι, η χώρα μπορεί να πετύχει μια ομαλή και δίκαιη μετάβαση, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα