18 Μαΐου 2024

    Κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στην υγεία: Η επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής

    Ένα νέοπου δημοσιεύθηκε πρόσφατα παρουσιάζει ανησυχητικά στοιχεία για τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 2,3 χρόνια μικρότερο στα κατώτερα μορφωτικά στρώματα σε σχέση με τα ανώτερα.

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτή η ανισότητα οφείλεται σε πολλούς κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες. Φαίνεται ότι η διατροφή, η άσκηση, η παχυσαρκία και η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα λόγω κόστους επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ανθρώπων σε χαμηλότερα μορφωτικά στρώματα. Ειδικότερα, παρατηρείται ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που πάσχουν από καρκίνο αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη και φάρμακα λόγω του υψηλού κόστους.

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ανισότητες αυτές επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ανθρώπων και έχουν σοβαρές συνέπειες στο προσδόκιμο ζωής. Οι παράγοντες αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ζουν υγιείς και μακροζωία.

    Η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιγόνη Λυμπεράκη, σχολιάζει ότι η κατανόηση των δεδομένων για τη διάρκεια ζωής είναι σημαντική για την κατανόηση της επίδρασης που έχουν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στην υγεία των ανθρώπων. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η μη ισότητα των φύλων επηρεάζει αρνητικά τη φυσική υγεία των γυναικών σε χώρες όπου θεωρείται κάτι “φυσιολογικό”.

    Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, καθώς αναμένεται μία σημαντική μείωση του πληθυσμού έως το 2050. Αυτή η μείωση, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανισοτήτων, αποτελεί πρόκληση για το σύστημα υγείας και απαιτεί επείγουσα δράση για την αντιμετώπισή της.

    Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την πρόσβαση των ανθρώπων σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικής φροντίδας και θεραπείας. Επίσης, χρειάζεται εκπαιδευτική εργασία και ενημέρωση για θέματα όπως ο καρκίνος και το κάπνισμα, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η προσοχή στη σημασία της πρόληψης.

    Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των δημόσιων αρχών και της ιατροφαρμακευτικής βιομηχανίας, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση σε αποτελεσματικά προϊόντα και υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, η ενίσχυση της έρευνας για την υγεία και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα