18 Μαΐου 2024

    Η επίδραση της ηλικίας στην εικόνα του ιδανικού συντρόφου

    Η δική μας ματιά στην επίδραση της ηλικίας στην εικόνα του ιδανικού συντρόφου

    Πώς φαντάζονται οι γυναίκες τον σύντροφο των ονείρων τους; Και πώς μπορεί να διαφέρει η εικόνα αυτή μεταξύ των γυναικών, ανάλογα με την ηλικία τους;
    Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν αποφάσισε να μελετήσει τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της ηλικίας και των προτιμήσεων για τον ιδανικό σύντροφο, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο, διεθνές δείγμα γυναικών που είναι μόνες.
    Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Human Nature, έδειξαν ότι οι περισσότερες προτιμήσεις για τον ιδανικό σύντροφο δεν διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας.
    Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που είναι μεγαλύτερες σε ηλικία προτιμούν συντρόφους με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, και δεν έχουν πρόβλημα να είναι νεότεροι από αυτές.
    Επίσης, το ερευνητικό έργο έδειξε ότι η ηλικία συνδέεται με το εάν ο ιδανικός σύντροφος επιθυμεί να γίνει γονιός. Ειδικότερα, αυτό φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες μέχρι περίπου τα 28 έτη, ενώ η σημασία του μειώνεται στη συνέχεια.
    Γνωρίζει η αγάπη ηλικία;
    Για να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, μελέτησαν τα δεδομένα 20.000 μονών γυναικών ηλικίας από 18 έως 67 ετών, από σχεδόν 150 χώρες.
    Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη σημασία που δίνουν σε χαρακτηριστικά όπως η ελκυστικότητα, η ευγένεια, η υποστήριξη, η οικονομική ασφάλεια, η επιτυχία, η εκπαίδευση και η ευφυΐα σε έναν σύντροφο, μέσω ενός online ερωτηματολογίου. Επίσης, τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν τις ηλικιακές ανωτέρες και κατωτέρες ορίων του ιδανικού συντρόφου.
    Οι ευρήματα έδειξαν ότι οι περισσότερες προτιμήσεις για έναν σύντροφο -συμπεριλαμβανομένης της προτίμησης για έναν ευγενικό και υποστηρικτικό σύντροφο- ήταν σταθερά σημαντικές, ανεξαρτήτως ηλικίας.
    Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε ότι η ηλικία συσχετίζεται με ορισμένες συγκεκριμένες προτιμήσεις. “Αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι για τις γυναίκες κάτω των 28 ετών, η σημασία του επιθυμητού συντρόφου που θέλει να γίνει γονιός παρέμεινε εξίσου υψηλή, αλλά μειώθηκε μετά από αυτή την ηλικία», αναφέρουν οι ερευνητές.
    Τόσο οι εξελικτικές θεωρίες όσο και οι έρευνες στην ψυχολογία υποστηρίζουν ότι η μείωση αυτή στο ενδιαφέρον μπορεί να συμβαίνει σε μια μεταγενέστερη ηλικία, κυρίως γύρω στα 40 και 50, όταν οι γυναίκες πλησιάζουν το τέλος της αναπαραγωγικής τους φάσης.
    Αυτή η πρόωρη μείωση του ενδιαφέροντος μπορεί να συνδέεται με την αλλαγή των σχεδίων και του τρόπου ζωής, καθώς οι νεότερες γυναίκες μπορεί να επανεξετάζουν τους στόχους τους, ενώ οι πιο ώριμες γυναίκες, που ήδη έχουν παιδιά, ενδέχεται να δίνουν προτεραιότητα σε διαφορετικές πτυχές της σχέσης τους.
    “Ο έρωτας, όπως φαίνεται, κοιτάει το παρελθόν σε ορισμένες περιπτώσεις. Ανάλογα με την ηλικία μιας γυναίκας, οι επιθυμητά χαρακτηριστικά σε έναν σύντροφο μπορεί να αλλάξουν, όπως η προτίμηση για συντρόφους που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά ή που έχουν την ιδανική ηλικία», συμπεραίνουν οι ερευνητές.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα