19 Μαΐου 2024

    Η σχέση μεταξύ ημικρανιών και νόσου του εντέρου

    Οι ημικρανίες είναι μια παθήση που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής μας, χωρίς ωστόσο να απειλεί τη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, η ημικρανία θεωρείται η πιο συχνή αιτία επίσκεψης σε ιατρεία παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει κατατάξει στις δέκα κορυφαίες αιτίες αναπηρίας για άνδρες και γυναίκες, επηρεάζοντας πάνω από 10% του διεθνούς πληθυσμού.

    Παρ’ όλο που περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παθαίνουν τουλάχιστον μία κρίση ημικρανίας ετησίως, η πάθηση παραμένει ανεπαρκώς αναγνωρισμένη και ανεπαρκώς θεραπευόμενη, καθώς περισσότερο από 40% των ασθενών δεν έχουν λάβει διάγνωση. Τα ανεπίσημα οφέλη της κατάλληλης αντιμετώπισης είναι σημαντικά, καθώς η ημικρανία φέρνει μαζί της αυξημένο πόνο, μειωμένη ποιότητα ζωής και επιβάρυνση για τον ασθενή και την κοινωνία λόγω της μείωσης της παραγωγικότητας.

    Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS Medicine, οι άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες έχουν πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν φτάσουν τα 60 τους έτη. Επιπλέον, οι γυναίκες που βιώνουν ημικρανίες έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

    Μάλιστα, έρευνες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη, αϋπνία και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

    Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Scientific Reports” έρχεται να συνδέσει τις ημικρανίες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ΦΝΕ). Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας περισσότερων από 10 εκατομμυρίων ατόμων και παρατήρησαν ότι η συχνότητα εμφάνισης ΦΝΕ ήταν σημαντικά υψηλότερη σε άτομα που έπασχαν από ημικρανίες. Ειδικότερα, μετά τη διάγνωση ημικρανιών, οι ασθενείς είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Crohn. Επιπλέον, η μελέτη ανέφερε ότι ο αντίκτυπος της ημικρανίας στον κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας ήταν πιο εμφανής στους άνδρες.

    Παρόλο που δεν έχουμε ακόμη αρκετές πληροφορίες για να τεκμηριώσουμε μια αιτιώδη σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων, τα δεδομένα αυτά μπορούν να δώσουν αφορμή για την ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων που μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από ημικρανίες. Η εξεύρεση αποτελεσματικού τρόπου αντιμετώπισης και πρόληψης των ημικρανιών μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και στην μείωση του φορτίου της νόσου στην κοινωνία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα