18 Μαΐου 2024

    Κατάθλιψη και άγχος: Η βιταμίνη που τα δαμάζει

    Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental αναφέρει ότι η βιταμίνη Β6 μπορεί να συμβάλει στην μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Reading διεξήγαγαν μια μελέτη με νεαρούς ενήλικες και παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης μετά από ένα μήνα λήψης υψηλών δόσεων βιταμίνης Β6. Αυτό συμβαίνει γιατί η βιταμίνη Β6 βοηθά τον οργανισμό να παράγει ένα χημικό διαβιβαστή που μπορεί να αναστείλει τις εγκεφαλικές ώσεις και να έχει ηρεμιστική επίδραση.

    Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η βιταμίνη Β12 είχε πολύ μικρή επίδραση σε σχέση με την βιταμίνη Β6. Αυτό ενισχύει την θεωρία ότι η Β6 είναι υπεύθυνη για τη μείωση του άγχους. Επίσης, παρατηρήθηκαν αλλαγές στην οπτική λειτουργικότητα, αν και ήταν αβλαβείς, που συσχετίζονται με την αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα μετά τη λήψη βιταμίνης Β6.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και ότι η επίδραση της βιταμίνης Β6 στο άγχος είναι σχετικά μικρή συγκριτικά με την κλασική φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, η χρήση συμπληρώματος διατροφής είναι λιγότερο επιβλαβής από τα φάρμακα και αυτό την καθιστά πιο ελκυστική για τους ασθενείς.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα