19 Μαΐου 2024

    Λιχτενστάιν: Ένα μικρό κράτος με μεγάλη ευημερία και ιστορία

    Το Λιχτενστάιν, ένα γερμανόφωνο κρατίδιο, βρίσκεται μεταξύ Ελβετίας και Αυστρίας και αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό στην καρδιά της Ευρώπης. Με μια έκταση μόλις 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου όση και η ελληνική Μήλος, και έναν πληθυσμό περίπου 38.000 κατοίκους, το Λιχτενστάιν είναι ένα από τα πιο πλούσια κράτη του κόσμου.

    Η πρωτεύουσά του, η Φαντούτς, γνωστή στην Ελλάδα ως Βαντούζ, με τους 5.500 κατοίκους της, προσφέρει μια μοναδική γεύση της κουλτούρας και της παράδοσης του Λιχτενστάιν. Ωστόσο, η αληθινή δύναμη του κράτους αυτού πηγάζει από τον αναπτυγμένο τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα του, το οποίο προσελκύει μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, κυρίως τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες.

    Στο παρελθόν, το Λιχτενστάιν υπήρξε ένας φορολογικός παράδεισος με αυστηρό τραπεζικό απόρρητο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει βγει από την «μαύρη λίστα» και έχει επιδείξει δέσμευση για διαφάνεια και συνεργασία σε θέματα φορολόγησης.

    Το πολίτευμα του Λιχτενστάιν είναι συνταγματική μοναρχία, με επικεφαλής τον πρίγκιπα του οίκου των Λιχτενστάιν. Ο πρίγκιπας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της χώρας στο διεθνές προσκήνιο.

    Παρότι δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λιχτενστάιν είναι μέλος πολλών σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως η ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθερίας, ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος και η Ζώνη Σέγκεν. Η στενή του συνεργασία με την Ελβετία σε τελωνειακά και νομισματικά θέματα από τις αρχές του 20ού αιώνα έχει συμβάλει στην ευημερία και την ασφάλειά του.

    Το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν έχει και μια πλούσια ιστορία. Η περιοχή αυτή κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια από τους γερμανικούς φύλα με προεξάρχοντα τους Αλαμανούς. Το 1699, πέρασε στον αυστριακό οίκο των κομήτων Λιχτενστάιν και το 1719 κηρύχθηκε πριγκιπάτο από τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους, Κάρολο ΣΤ’

    Μετά το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Λιχτενστάιν άλλαξε προστάτη και συνδέθηκε οικονομικά με την Ελβετία. Αυτό το ουδέτερο κράτος απέφυγε την λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χάρη στη στενή συνεργασία του με την γείτονα χώρα.

    Έτσι λοιπόν, το Λιχτενστάιν είναι πολύ περισσότερο από ένα μικρό κατάλοιπο της φεουδαρχίας. Αποτελεί ένα παράδειγμα ευημερίας, συνεργασίας και πλούτου, δείχνοντας στον υπόλοιπο κόσμο πώς ο μικρός μπορεί να είναι μεγάλος σε επιτυχίες και ευκαιρίες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα