19 Μαΐου 2024

    “Ο τορπιλισμός του «Φετίχ Μπουλέντ»: Η επική ναυτική νίκη του υποπλοίαρχου Βότση”

    Κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης ανέλαβε μια αποστολή παρακολούθησης στην παραλιακή ζώνη της Κατερίνης με το τορπιλλοβόλλο «Τ-11». Ωστόσο, ο Βότσης, ένας διψασμένος για δράση ναυτικός αξιωματικός, αποφάσισε να θέσει ως στόχο το παλαιό θωρηκτό του οθωμανικού στόλου, το «Φετίχ Μπουλέντ». Μετά από λεπτομερή έρευνα, ανακάλυψε ότι τα κανόνια του θωρηκτού είχαν μεταφερθεί στην ξηρά για λόγους ασφαλείας. Το επιτελείο του έδωσε την έγκριση για την επιχείρηση και ο στόχος ορίστηκε για τη νύχτα της 18ης Οκτωβρίου.

    Με την υποστήριξη δύο ελληνικών ψαρόβαρκων από την Κατερίνη, οι οποίοι γνώριζαν τα νερά του Θερμαϊκού πολύ καλά, το ελληνικό τορπιλλοβόλο εισέβαλε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με ακλόνητη μυστικότητα και επιδεξιότητα. Στις 23:35, από απόσταση 150 μέτρων, εκτέλεσε δύο επιτυχημένες βολές με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού, καταρρίπτοντάς το στη συνέχεια. Οι επιθέσεις βύθισαν το «Φετίχ Μπουλέντ» και στον υγρό τάφο του πλοίου βρήκαν τον θάνατο ο προαναφερθείς ιμάμης και έξι ναύτες. Μια τρίτη τορπίλη προσέκρουσε στον κυματοθραύστη του θωρηκτού. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο Βότσης παρακολουθούσε προσεκτικά τις κινήσεις του, διότι στο λιμάνι υπήρχαν επίσης ένα αγγλικό και ένα ρωσικό πλοίο, και οποιοδήποτε επεισόδιο θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματικό πρόβλημα.

    Αμέσως μετά την επιτυχή επιχείρηση, σήμανε συναγερμός στο τουρκικό στρατόπεδο. Ο κρότος που δόνησε την πόλη προκάλεσε αρχική σύγχυση, με την υπόθεση ότι προήλθε από έκρηξη σε πυριτιδοποθήκη. Ωστόσο, μετά την ενημέρωση των οθωμανών αξιωματικών για το ναυτικό κατόρθωμα, ακολούθησε η κατάπληξη. Ο τεράστιος φανός του Καραμπουρνάκι ξεκίνησε να φωτίζει το λιμάνι, ψάχνοντας για τον εισβολέα, αλλά το ελληνικό τορπιλλοβόλο κατέφυγε αθωόποινο και στις 4 το πρωί της 19ης Οκτωβρίου 1912 επέστρεψε στη βάση του, στις ακτές της Κατερίνης. Την ίδια ημέρα, ο Νικόλαος Βότσης έστειλε την αναφορά του στο επιτελείο και έλαβε συγχαρητήρια από τον υπουργό Ναυτικών, Νικόλαο Στράτο.

    Το κατόρθωμα του Βότση προκάλεσε μεγάλη θέρμη στον λαό και στον μαχητικό στρατό. Ήταν η πρώτη μεγάλη ναυτική νίκη των Βαλκανικών Πολέμων και γιορτάστηκε με χαρά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το επίτευγμα του Βότση αναφέρεται στον ύμνο του Πολεμικού Ναυτικού, με τον τίτλο «Ο Ναύτης του Αιγαίου», τον οποίο συνέθεσε το 1912 ο Κωνσταντίνος Λυκόρτας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα