19 Μαΐου 2024

    Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού: Ένα νέο χάπι που προλαμβάνει την εμφάνιση της νόσου

    Χιλιάδες γυναίκες μπορούν να αποφύγουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού μετά την έγκριση ενός νέου χαπιού που κοστίζει ελάχιστα, ως προληπτική θεραπεία για τη νόσο, αποκαλύπτουν οι «Times».

    Σχεδόν 300.000 γυναίκες με υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού θα επιλεγούν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας για να λάβουν την ουσία αναστροζόλη, η οποία, όπως έχουν δείξει μελέτες, μπορεί να μειώσει σχεδόν κατά 50% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού εάν λαμβάνεται καθημερινά επί πέντε χρόνια.

    Η κίνηση για την έγκριση της χορήγησης της αναστροζόλης ως προληπτικού μέτρου, θεωρείται σαν ένα «σημαντικό βήμα» στις προσπάθειες αντιμετώπισης της νόσου, που είναι ο πιο κοινός καρκίνος στη Βρετανία, με 47.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο. Μέχρι πρότινος, η αναστροζόλη είχε άδεια χρήσης μόνο ως θεραπεία και όχι ως προληπτικό μέτρο.

    Από τα 50 έως τα 70 έτη

    Από τα 50 έως τα 70 έτη
    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, 289.000 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών, με μέτριο ή υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού, θα επιλεγούν για τη λήψη του φαρμάκου. Το φάρμακο θα προσφέρεται σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή με ελαττωματικά γονίδια που τις θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως το BRCA1. Εάν το ακολουθήσει μόνο το 25% αυτών και οι μισές εξ αυτών ολοκληρώσουν τη λήψη για μια πενταετία, περίπου 2.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να προληφθούν στην Αγγλία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό θα εξοικονομήσει περίπου 15 εκατομμύρια στερλίνες σε κόστος θεραπείας. Η άδεια χρήσης της αναστροζόλης για τη νέα της χρήση έχει εγκριθεί από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.

    Ανασταλτικός δράσης

    Ανασταλτικός δράσης
    Η αναστροζόλη είναι ένας ανασταλτικός αρωματάσης φάρμακο, το οποίο μειώνει την παραγωγή της ορμόνης οιστρογόνου που παράγεται από το σώμα των ασθενών, αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται αρωματάση. Οι γυναίκες έχουν συνήθως περίπου 11% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που θεωρείται ότι διατρέχουν μέτριο κίνδυνο έχουν πιθανότητες μεταξύ 17% και 29%, ενώ εκείνες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έχουν 30% ή περισσότερες πιθανότητες. Και οι δύο ομάδες θα μπορούν να επιλεγούν για την προληπτική χρήση αναστροζόλης.

    Το φάρμακο δεν έχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί από διάφορες εταιρείες. Αυτό το φάρμακο είναι το πρώτο που διατίθεται μέσω ενός νέου Προγράμματος Επαναφοράς Φαρμάκων, με επικεφαλής το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας. Το πρόγραμμα αυτό εξετάζει τη χρήση υπαρχόντων φαρμάκων με νέους τρόπους και αποτελεί μια λύση για το πρόβλημα των περιορισμένων κινήτρων για τους κατασκευαστές, ώστε να αναπτύξουν και να επιδιώξουν νέες άδειες για γενόσημα φάρμακα.

    Ζωτική σημασία

    Ζωτική σημασία
    Η Αμάντα Πρίτσαρντ, σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δήλωσε: «Είναι φανταστικό το γεγονός ότι αυτό το νέο επώνυμο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες και τις οικογένειές τους να αποφύγουν τον κίνδυνο της διάγνωσης καρκίνου του μαστού. Το να επιτρέπουμε σε περισσότερες γυναίκες να ζουν υγιείς και χωρίς καρκίνο του μαστού είναι πραγματικά αξιοσημείωτο και ελπίζουμε ότι η άδεια χρήσης της αναστροζόλης για την προληπτική θεραπεία θα γίνει προσβάσιμη σε όλους όσους μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν».

    Μέχρι το 2019, οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν στις γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού να προσφέρεται αναστροζόλη. Ωστόσο, το φάρμακο δεν είχε άδεια για προληπτική χρήση και η πρόσληψη του ήταν χαμηλή. Μέχρι σήμερα, τα προληπτικά μέτρα για ορισμένες γυναίκες σήμαιναν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μαστού.

    Μελέτες έχουν δείξει ότι η αναστροζόλη μπορεί να υπερσκεπτεί τα άλλα δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, την ταμοξιφαίνη και τη ραλοξιφαίνη. Με την έγκριση της χορήγησης της αναστροζόλης ως προληπτικής θεραπείας, δίνεται μια νέα ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα