5 Μαΐου 2024

    Γενιά Ζ: Η επιθυμία για λιγότερο σεξ και περισσότερες φιλίες

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι νέοι της γενιάς Ζ επιδιώκουν να βλέπουν λιγότερες ερωτικές σχέσεις στην ανεξάρτητη ζωή τους και να επικεντρώνονται περισσότερο στη φιλία. Η έρευνα με τίτλο “Teens and Screens” που διεξήγαγε το Center for Scholars & Storytellers (CSS), ένας οργανισμός με έδρα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αναδεικνύει την επιθυμία της γενιάς Ζ για περισσότερες αναπαραστάσεις φιλίας και λιγότερη έμφαση στις σχέσεις ερωτικού περιεχομένου, που πολλές φορές απεικονίζονται με τοξικό τρόπο.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 1.500 άτομα ηλικίας 10 έως 24 ετών από τις ΗΠΑ, που κατηγοριοποιήθηκαν σε 15 ηλικιακές ομάδες των 100 ατόμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 51,5% της γενιάς Ζ πιστεύει ότι οι τηλεοπτικές σειρές θα πρέπει να επικεντρώνονται στη φιλία και στην αγάπη χωρίς σεξουαλικό περιεχόμενο, ενώ μόλις το 15,2% διαφωνεί με αυτήν την άποψη. Όσον αφορά τις ερωτικές και συναισθηματικές σχέσεις, το 44,3% θεωρεί ότι υπάρχει υπερπροβολή τους, το 39% θα προτιμούσε ασεξουαλικούς και αρομαντικούς χαρακτήρες και το 47,5% πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος για τόσο πολύ σεξ στις οθόνες.

    Η έρευνα επίσης αναδεικνύει την κριτική στάση των νέων απέναντι σε στερεότυπα που επικρατούν στις ερωτικές σχέσεις στη μυθοπλασία. Οι νέοι θεωρούν αφύσικες, καταναγκαστικές και τοξικές πολλές φορές τις σχέσεις που παρουσιάζονται, ενώ ανατρέπουν και άλλα στερεότυπα, όπως την παρουσίαση της σχέσης ως προαπαιτούμενο για την ευτυχία.

    Οι νέοι της γενιάς Ζ απομακρύνονται από τα love stories και επικεντρώνονται σε άλλα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι μαχητικοί πρωταγωνιστές και οι ιστορίες με οικογένειες και φίλους. Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέοι αισθάνονται μοναξιά και απομακρύνονται από την κοινότητα, ενώ η ψηφιακή παρουσία τους έχει αντικαταστήσει την αίσθηση της πραγματικής συνδεσιμότητας.

    Οι ευρήματα αυτής της έρευνας αναδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη προσοχή στην ψυχική υγεία των νέων και στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων. Η μοναξιά και η κοινωνική αποξένωση που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 αποτελούν προκλήσεις για τη νεότερη γενιά. Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι νέοι νιώθουν ασφάλεια, συνδέονται με άλλους και εξερευνούν τις περιπέτειες μαζί.

    Σε αυτήν την εποχή ταραχών και αβεβαιοτήτων, οι νέοι θέλουν να δουν περισσότερες ιστορίες που αναδεικνύουν τη σημασία της φιλίας και να αντιμετωπίζουν θέματα που αφορούν τον κόσμο γύρω τους. Ας δίνουμε προσοχή στις ανάγκες και τις επιθυμίες της γενιάς Ζ και ας προωθούμε ιστορίες που τους εμπνέουν και τους συνδέουν με τον πραγματικό κόσμο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα