18 Μαΐου 2024

    Νέες ανακαλύψεις από ελληνική μελέτη: Ο κίνδυνος κυτταρικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας

    Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία της χώρας μας ανακάλυψε ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης κυτταρικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας λόγω σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ο γνωστός Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, συμμετείχε ενεργά σε αυτήν την έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2017. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό “Pathogens” και υπογράφονται από γνωστούς επιστήμονες του χώρου.

    Η μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει τις επιπτώσεις των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στην κυτταρολογία του τραχήλου της μήτρας, κυρίως σε νεαρές γυναίκες. Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν δείγματα από 2.256 γυναίκες που επισκέφθηκαν εξωτερικά ιατρεία για γυναικολογικό έλεγχο σε νοσοκομεία της Αττικής, της Λάρισας και της Πάτρας. Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν 37 ετών.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι 722 γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν το 33,3% του συνόλου των συμμετεχουσών, είχαν θετικό τεστ για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, με μέση ηλικία 34,2 ετών. Τα βακτήρια που ανιχνεύθηκαν ήταν το Chlamydia trachomatis σε 59 γυναίκες (8,2%), το Mycoplasma hominis σε 156 (21,6%), το Mycoplasma genitalium σε 14 (1,9%) και το Ureaplasma spp. σε 555 (76,9%). Επίσης, εντοπίστηκε συνύπαρξη δύο βακτηριακών παθογόνων σε 73 δείγματα (10,1%). Το HPV ανιχνεύθηκε σε 357 από τα 1.385 δείγματα (25,8%), με μέση ηλικία των γυναικών που φέρουν τον ιό να είναι 32 ετών.

    Η έρευνα αποκάλυψε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ανίχνευσης βακτηριακών λοιμώξεων από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και της εμφάνισης ανωμαλιών στην κυτταρολογία του τραχήλου της μήτρας. Ειδικότερα, η υπολείμματσι του Ureaplasma spp. συσχετίστηκε σημαντικά με τη λοίμωξη του τραχήλου από το HPV και με μη φυσιολογική κυτταρολογία.

    Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη επεσήμαναν τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καθώς και της παρακολούθησης της κυτταρολογίας για την ανίχνευση πιθανών αλλοιώσεων. Οι γυναίκες που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο, όπως οι νεαρές ηλικίας γυναίκες, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων και των εμβολιασμών που είναι διαθέσιμοι.

    Η μελέτη αυτή προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση ανάμεσα σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις και κυτταρολογικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Η συνέχιση των ερευνών πάνω σε αυτό το θέμα είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ακόμα περισσότερο τις γυναίκες από τις επιπτώσεις αυτών των νοσημάτων και να βελτιώσουμε την υγεία τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα