17 Μαΐου 2024

    Νέος Δορυφόρος ERS-2: Η πορεία του προς τη Γη και η αβεβαιότητα για τον σημείο πτώσης

    Πλησιάζει η ώρα για την πτώση του δορυφόρου ERS-2 προς τη Γη και οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕSA), ο ERS-2 θα πέσει στις 17:49 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) με απόκλιση +/-1,76 ώρες. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει λόγω της απρόβλεπτης ηλιακής δραστηριότητας που επηρεάζει την πυκνότητα της ατμόσφαιρας και την αντίσταση που αντιμετωπίζει ο δορυφόρος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροχιά πτώσης του δορυφόρου περιλαμβάνει και την Ελλάδα, όπως αναφέρεται στον χάρτη που έχει δημοσιευθεί από την ESA. Το σημείο που θα πέσει εξακολουθεί να είναι αβέβαιο, καθώς στην προηγούμενη ενημέρωση η ESA υποδείκνυε μία περιοχή στην κεντροανατολική Αφρική ως πιθανό επίκεντρο σύγκρουσης.

    Ο ERS-2 ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 ως πρωτοποριακή πλατφόρμα παρατήρησης, συλλέγοντας πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και την ατμόσφαιρα της Γης. Με τον συνδυασμό διάφορων τεχνολογιών, όπως το ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος απεικόνισης, το υψόμετρο ραντάρ και τον αισθητήρα μέτρησης του όζοντος στην ατμόσφαιρα, συνέβαλε στη συλλογή πληροφοριών για τη μείωση του πολικού πάγου, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη χημεία της ατμόσφαιρας.

    Η ESA εκτιμά ότι το μεγαλύτερο θραύσμα του δορυφόρου που μπορεί να πέσει στη Γη θα ζυγίζει περίπου 52 κιλά. Ωστόσο, οι πιθανότητες να πέσει ένα κομμάτι του δορυφόρου στο κεφάλι κάποιου υπολογίζονται σε μία στο δισεκατομμύριο, σύμφωνα με τον μηχανικό του συστήματος διαστημικών απορριμμάτων της ESA, Benjamin Bastida Virgili.

    Η παρακολούθηση της πορείας του δορυφόρου μπορεί να γίνει σε πραγματικό χρόνο μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: [εισάγετε εδώ τον σύνδεσμο]

    Παρά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις, η θάλασσα αποτελεί τον κυρίαρχο χώρο του πλανήτη μας και είναι πολύ πιθανό τα κομμάτια του δορυφόρου να χαθούν σε αυτήν.

    Παραμένουμε σε επαγρύπνηση για νεότερες ενημερώσεις σχετικά με την πτώση του δορυφόρου ERS-2 και την επίδρασή της στη Γη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα