17 Μαΐου 2024

    Νέος «Οδυσσέας»: Η SpaceX εκτοξεύει αμερικανικό σκάφος που στοχεύει τη Σελήνη

    Η SpaceX, η αεροδιαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ, ξεκίνησε μια νέα αποστολή για την Αμερική – και για τον κόσμο στο σύνολό του – με την εκτόξευση του «Οδυσσέα», ενός οχήματος προσελήνωσης που στοχεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη αμερικανική προσελήνωση μετά από περισσότερο από μισό αιώνα.

    Το όχημα με την ονομασία «Οδυσσέας», κατασκευάστηκε από την Intuitive Machines, μια αεροδιαστημική εταιρεία του Χιούστον, και ξεκίνησε από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών την περασμένη νύχτα. Αυτή η αποστολή είναι σημαντική για δύο λόγους: είναι η πρώτη φορά που ένα ιδιωτικό διαστημικό σκάφος προσεδιορίζεται να κάνει προσελήνωση, και η πρώτη αμερικανική προσελήνωση μετά το πρόγραμμα «Απόλλων» τη δεκαετία του 1960 και 1970.

    Η αποστολή αυτή, γνωστή και ως IM-1 της Intuitive Machines, έχει επίσης την ευκαιρία να μεταφέρει έξι φορτία της NASA με εργαλεία σχεδιασμένα για τη συγκέντρωση δεδομένων για το σεληνιακό περιβάλλον. Αυτή η πληροφορία θα είναι σημαντική για την προετοιμασία της επιστροφής αστροναυτών στη Σελήνη, κάτι που η NASA σχεδιάζει να κάνει την τρέχουσα δεκαετία.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το όχημα Nova-C της Intuitive Machines, με τη μορφή ενός εξαγωνικού κυλίνδρου με έξι πόδια, αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του στις 22 Φεβρουαρίου και να προσγειωθεί στον κρατήρα Malapert A, κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης. Αν αυτή η αποστολή είναι επιτυχής, θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη προσεδίωξη στη σεληνιακή επιφάνεια από ένα αμερικανικό διαστημικό σκάφος μετά το 1972, όταν το τελευταίο πλήρωμα αποστολής «Απόλλων» προσεγγίστηκε τη Σελήνη. Επιπλέον, αυτή θα είναι η πρώτη μιας ιδιωτικής εταιρείας.

    Η επιτυχία αυτής της αποστολής σηματοδοτεί επίσης το πρώτο ταξίδι στην επιφάνεια της Σελήνης ως μέρος του προγράμματος Artemis της NASA. Ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να στείλει αστροναύτες στον φυσικό δορυφόρο της Γης πριν από την προσελήνωση της Κίνας με το δικό της διαστημικό σκάφος.

    Αυτή η αποστολή είναι μια μεγάλη επίδειξη του πόσο μακριά έχουμε φτάσει στο χώρο, καθώς ιδιωτικές εταιρείες όπως η SpaceX αναλαμβάνουν ρόλο κλειδού στην εξερεύνηση του σύμπαντος. Είμαστε μόλις στην αρχή μιας νέας εποχής και, χάρη στην τεχνολογία και την κίνηση των ιδιωτικών εταιρειών, διανύουμε τον δρόμο για μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές που θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το διάστημα και τη ζωή εδώ στη Γη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα