20 Μαΐου 2024

    Νέος πύργος στη μόδα: Το εκθαμβωτικό στυλ των “συζύγων των μαφιόζων” κατακτά τη γενιά Z

    Τα πράγματα εξελίσσονται έντονα στον χώρο της μόδας. Πέρυσι τέτοια εποχή, τα περιοδικά μόδας ήταν γεμάτα με αναφορές στο απόλυτο στυλ του αόρατου πλούτου. Η τάση αυτή, που έγινε γνωστή κυρίως μέσα από την τηλεοπτική σειρά “Succession”, αφορούσε ένα διακριτικό και “άθορυβο” πλούς. Λευκά μπλουζάκια, μπεζ πουλόβερ, ναυτικά σακάκια. Ρούχα που φαίνονταν συνηθισμένα, αλλά είχαν αξιοθέατο τιμές. Μόλις όμως η οικογένεια Roy και τα καπέλα Loro Piana των 500 δολαρίων έχουν σταματήσει να βρίσκονται στην οθόνη μας, η τάση του αόρατου πλούτου έχει αρχίσει να διαφεύγει. Και τώρα, στις αρχές του 2024, το τοπίο είναι εντελώς αντίθετο. Πολύ πιο λαμπερό, γεμάτο φανταχτερά στοιχεία και μεγαλοπρεπή.

    Πολλές από τις μούσες που ενέπνευσαν την τάση των “συζύγων των μαφιόζων”, είτε φανταστικές είτε πραγματικές, είναι γυναίκες της εργατικής τάξης και μετανάστριες που, όταν αποκτούν χρήματα, θέλουν να υιοθετήσουν το λαμπερό στυλ με τα πολυτελή ρούχα. Ως εκ τούτου, συχνά υπάρχει ένας εγγενής σνομπισμός για ορισμένες από τις στυλιστικές τους επιλογές, όπως το animal print, που θεωρείται “δεύτερης κατηγορίας”.

    Τη στιγμή αυτή, η μόδα έχει στραφεί προς μια πιο επιδεικτική και μαξιμαλιστική τάση. Τα τεράστια γούνινα παλτό, που μεταμφιέζονται σε γούνα, είναι ο επικεφαλής της μόδας τον τελευταίο καιρό (όπως για παράδειγμα η Jennifer Lopez που εμφανίστηκε με δύο πανομοιότυπα λευκά παλτό σε λιγότερο από μια εβδομάδα), αλλά και τα μαλλιά της Miley Cyrus και οι κοσμήματα λαμπρά, τα οποία συνοδεύονται από γούνινες κορδέλες. Αυτή η μόδα, γνωστή και ως “mob wife” κυριαρχεί στο TikTok, με τα βίντεο και τις συμβουλές για την υιοθέτηση του στυλ να ξεπερνούν τις 100 εκατομμύρια προβολές. Η τάση αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις για την πολιτισμική οικειοποίηση και την υποκρισία, ενώ έχει προκαλέσει και την αντίδραση του σκηνοθέτη του “Νονού”, Φρανσίς Φορντ Κόπολα.

    Αυτό το στυλ είναι εμπνευσμένο από χαρακτήρες όπως η Carmela Soprano και η Adriana La Cerva από τη σειρά “The Sopranos”, η Michelle Pfeiffer στο “Scarface” και η Sharon Stone στο “Casino”. Πολλοί πιστεύουν ότι η επιστροφή της τάσης έχει να κάνει με την επέτειο 25 ετών της σειράς “The Sopranos”. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η αισθητική αυτή αρχίζει να αναβιώνει εδώ και αρκετούς μήνες, ενισχυόμενη από το στυλ ορισμένων διασημοτήτων όπως η Hailey Bieber, η Kendall Jenner και η Dua Lipa που φωτογραφήθηκαν με γούνινα ή ψεύτικα γούνινα παλτό.

    Η πλατφόρμα μόδας Depop κατέγραψε αύξηση των αναζητήσεων για animal print κατά 213%, ενώ η ζήτηση για γούνινες απομιμήσεις και κρίκους σκουλαρικιών είναι επίσης υψηλή. Αντίθετα, η τάση του αόρατου πλούτου δεν ήταν ποτέ προσιτή στο ευρύ κοινό. Η ατμόσφαιρα του “mob wife” αποτελεί μέρος της γοητείας της, με τα βασικά αξεσουάρ να είναι εύκολο να βρεθούν σε καταστήματα μεταχειρισμένων.

    Η σχεδιάστρια κοστουμιών της σειράς “The Sopranos”, Juliet Polsca, δηλώνει: “Πρόκειται περισσότερο για τη συμπεριφορά και την ατρόμητη διάθεση”. Υπάρχει επίσης το επιχείρημα ότι, μετά από την κοριτσίστικη αισθητική που επικράτησε πέρυσι, αισθανόμαστε την ανάγκη για μια πιο σέξι, ενήλικη και δυναμική εμφάνιση. Οι τάσεις του TikTok είναι φημισμένες για το πόσο γρήγορα έρχονται και φεύγουν, και είναι πιθανό να βρεθεί ένα νέο trend στο εγγύς μέλλον. Όπως επισημαίνει η αναλύτρια τάσεων Mandy Lee, η τάση των “συζύγων των μαφιόζων” δεν είναι απλά μια παροδική τάση, αλλά μια ευκαιρία να πειραματιστούμε με το ντύσιμο. Ίσως να σχετίζεται με την παιχνιδιάρικη διάθεση και την διάθεση για απόδραση που είναι τόσο ελκυστική. Ισως, αντίθετα με την άποψη ότι οι άνθρωποι θέλουν να κρύψουν τον πλούτο τους, τώρα, όταν τα χρήματα είναι περιορισμένα και η ειδησεογραφία είναι βαριεστημένη, θέλουμε περισσότερο από ποτέ να φαίνεται ο πλούτος μας. Οι μυστικοί κώδικες του πλούτου είναι ενδιαφέροντες, αλλά μην πιστεύουμε ότι κάποια γυναίκα δεν μπορεί να αισθανθεί υπέροχα με ένα κασμιρένιο παλτό ακόμα και αν δεν κοστίζει 2.000 δολάρια. Όμως, με ένα κόκκινο κραγιόν και ένα λεοπάρ παλτό, αυτή είναι μια διάθεση που κανείς δεν αντιστέκεται.

    Με πληροφορίες από το BBC
    Νέος πύργος στη μόδα: Το εκθαμβωτικό στυλ των "συζύγων των μαφιόζων" κατακτά τη γενιά Z

    Νέος πύργος στη μόδα: Το εκθαμβωτικό στυλ των "συζύγων των μαφιόζων" κατακτά τη γενιά Z
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα