5 Μαΐου 2024

    Οι 15 λαμπροί κανόνες για μια ισορροπημένη διατροφή

    Η σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής προς την υγεία μας είναι κατανοητή. Από το περίφημο βιβλίο “Συνταγολόγιο, Μαγειρική & Υγεία” του Ιάκωβου Απέργη, σεφ του νοσοκομείου “Τζάνειο”, αντλούμε 15 καινούριους κανόνες για μια υγιή διατροφή που θα εγγυηθεί την ευεξία του σώματος και την ακμάζουσα υγεία. Ας τους δούμε πιο κοντά και ας επικεντρωθούμε σε αυτούς:

    1. Τρεις γεύσεις την ημέρα: Το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα πρέπει να είναι τα βασικά γεύματα της ημέρας μας. Κάθε γεύμα πρέπει να περιέχει τρία στοιχεία: δημητριακά, λαχανικά και πρωτεΐνες.

    2. Τροφές πλούσιες σε ίνες: Επιλέγουμε ολικής άλεσης δημητριακά, που παρέχουν περισσότερες ίνες, μαγνήσιο και φώσφορο. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση ψωμιού, μακαρονιών, ρυζιού και άλλων δημητριακών.

    3. Φρέσκα λαχανικά: Τα λαχανικά πρέπει να είναι παρόντα στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα μας. Προτιμούμε τη φρεσκάδα και την ποικιλία στα χρώματα και την υφή τους για να λάβουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν.

    4. Πρωτεΐνες: Οι πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τυρί, αυγό, ψάρια, πουλερικά, θαλασσινά και κόκκινο κρέας. Είναι σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη κατανάλωση πρωτεϊνών από διάφορες πηγές.

    5. Φρούτα: Τα φρούτα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα κύρια γεύματα ή ως επιδόρπιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και εδώ πρέπει να επιλέγουμε ποικιλία στα χρώματα και την υφή τους για την πληρότητα της διατροφής μας.

    6. Χαμηλά λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα: Προτιμούμε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τυρί και άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά τα προϊόντα είναι σημαντικά για την υγεία των οστών μας.

    7. Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι το κύριο λιπαρό μέσο που χρησιμοποιούμε. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ποσότητα που καταναλώνουμε (1-2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα και ανά άτομο).

    8. Μείωση της κατανάλωσης αλατιού: Αντικαθιστούμε το αλάτι με μπαχαρικά και βότανα για να δώσουμε γεύση στα φαγητά μας. Μειώνουμε τη χρήση του αλατιού για την υγεία μας.

    9. Ψάρια: Κάνουμε κατανάλωση δύο ή περισσότερων μεριδών ψαριού ανά εβδομάδα, καθώς και πουλερικών και αυγών ως πηγή ζωικών πρωτεϊνών. Προσέχουμε την ποσότητα κρέατος που καταναλώνουμε.

    10. Κατανάλωση όσπριων: Προτιμούμε όσπρια δύο φορές την εβδομάδα, συνδυασμένα με δημητριακά για να πάρουμε πλήρη πηγή πρωτείνης.

    11. Λιγότερες πατάτες: Καταναλώνουμε λιγότερες από τρεις μερίδες πατάτας την εβδομάδα και αποφεύγουμε την τηγανητή πατάτα.

    12. Περιορισμένη κατανάλωση γλυκών: Οι γλυκές λιχουδιές πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και μόνο σε ειδικές περιστάσεις.

    13. Εποχιακά και τοπικά τρόφιμα: Επιλέγουμε εποχιακά και τοπικά προϊόντα για να ενισχύσουμε την υγεία μας και το περιβάλλον μας.

    14. Φυσική δραστηριότητα: Το περπάτημα, οι σωματικές ασκήσεις και οι δραστηριότητες με φίλους και οικογένεια περιλαμβάνονται στην καθημερινή ζωή μας για την υγεία και την ευεξία μας.

    15. Καλή ανάπαυση: Ένας καλός ύπνος θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και να είμαστε γεμάτοι ενέργεια και καλή διάθεση.

    Η ακολούθηση αυτών των κανόνων μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ισορροπημένη διατροφή που θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή υγεία μας και την απόλαυση των γευστικών μας προτιμήσεων. Ας επενδύσουμε σε μια υγιή διατροφή για ένα υγιές μέλλον!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα