20 Μαΐου 2024

    Να γιατί τα μωρά δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα

    Η γέννηση ενός μωρού επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των νέων γονιών. Εκτός από τις νέες ευθύνες, το άγχος και τη φροντίδα για το μωρό, ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς είναι ο ύπνος του μωρού. Γιατί τα μωρά δεν κοιμούνται ποτέ όλη τη νύχτα, τουλάχιστον στους πρώτους μήνες της γέννησής τους;

    Τα μωρά αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη αίσθηση του χρόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από την κοιλία των μητέρας αισθάνονται τους ρυθμούς της μήτρας και τον καρδιακό παλμό της. Έχουν γονίδια που επηρεάζουν τον ύπνο τους και την ικανότητά τους να αντιληφθούν την 24ωρη αίσθηση του χρόνου. Ωστόσο, οι γενετικοί παράγοντες είναι τυχαίοι και το μωρό μπορεί να έχει διαφορετικά προγράμματα ύπνου από τους γονείς του. Από την 32η εβδομάδα κύησης, ένα καλό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να βοηθήσει το μωρό να έχει συνεχή ύπνο.

    Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη και την υγεία του μωρού. Μια μητέρα που κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες έχει αυξημένο κίνδυνο να υποστεί καισαρική τοκετό. Επίσης, τα μωρά θα νιώθουν πείνα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε τέσσερις ώρες, λόγω της ανάπτυξης του στομάχου τους. Τα μωρά δεν έχουν ακόμα διάταξη ύπνου βασισμένη στις 24 ώρες και χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να προσαρμοστούν.

    Για να βοηθήσετε το μωρό σας να εξασκηθεί στη διάκριση μέρας-νύχτας και να κοιμάται περισσότερο, πρέπει να λάβετε υπόψη το φως και τη θερμοκρασία του δωματίου. Ένα σκοτεινό δωμάτιο χωρίς φως από οθόνες ή λάμπες θα βοηθήσει το μωρό να κοιμάται καλύτερα. Επίσης, ψυχρότερες θερμοκρασίες είναι προτιμότερες για τον ύπνο του μωρού. Επιπλέον, ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες ώρες για τον ύπνο και τις βόλτες μπορεί να βοηθήσει το μωρό να εξασκηθεί σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό.

    Το μητρικό γάλα περιέχει την ορμόνη μελατονίνη, η οποία βοηθά το μωρό να αντιληφθεί πότε πρέπει να κοιμηθεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει υπομονή από τους γονείς κατά τη διάρκεια των πρώτων δυσκολών μηνών και να δοθεί χρόνο στο μωρό να προσαρμοστεί στον ύπνο.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα