19 Μαΐου 2024

    Οικολογία των πληροφοριών: Η αθόρυβη απειλή που κοστίζει δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία

    Ο ψυχικός κίνδυνος που προκαλείται από την υπερβολική πληροφόρηση αποτελεί την κορυφαία απειλή της εποχής, σύμφωνα με επιστήμονες που δημοσίευσαν μια επιστολή στο Nature Human Behavior. Η αυξανόμενη ποσότητα πληροφοριών, ή πιο συγκεκριμένα το “νέφος δεδομένων” ή η “ρύπανση από πληροφορίες”, απειλεί την ψυχική υγεία και έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, εκτιμάται ότι μπορεί να κοστίσει έως και ένα τρις δολάρια παγκοσμίως.

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τον όγκο των πληροφοριών που δέχεται καθημερινά και να αξιολογήσει τα δεδομένα για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεται απουσία κίνητρου, ανίκανος στην εργασία, με ελλιπή κοινωνική ζωή και συνολικά αρνητική στάση ζωής. Οι συνέπειες αυτές επηρεάζουν ολόκληρες ομάδες και κοινωνίες, και έτσι εκτιμάται ότι θα κοστίσει δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία.

    Η πληροφοριακή υπερφόρτωση έχει συγκριθεί με άλλες κοινωνικές αλλαγές, όπως η βιομηχανική επανάσταση που προκάλεσε την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, όπως η βιομηχανική επανάσταση απαιτούσε ακτιβισμό και νομοθετικά μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης, έτσι και η πληροφοριακή υπερφόρτωση απαιτεί τη λήψη μέτρων σε επιστημονικό, εκπαιδευτικό και νομοθετικό επίπεδο.

    Οι επιστήμονες καλούν για περαιτέρω διεπιστημονική έρευνα πάνω στην πληροφοριακή υπερφόρτωση, για να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα και να βρούμε λύσεις. Επίσης, εκφράζουν την ανάγκη για τη διδασκαλία της “οικολογίας των πληροφοριών” στα σχολεία. Τέλος, προτείνουν να αρχίσει η συζήτηση για την επιβολή νομοθεσίας παρόμοιας με αυτή για την καθαρή ατμόσφαιρα, προκειμένου να προστατευθεί η ψυχική υγεία των ανθρώπων και η σωστή λειτουργία της κοινωνίας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα