9 Μαΐου 2024

    Πώς να γυμνάζεστε με ασφάλεια και άνεση: Συμβουλές για το σωστό ντύσιμο και εξοπλισμό στην προπόνηση”

    Προπόνηση: Γυμναζόμαστε με ασφάλεια και άνεση

    Το να ακολουθείτε ένα άρτια σχεδιασμένο πρόγραμμα προπόνησης είναι σημαντικό, αλλά τι γίνεται με το ντύσιμο και την εμφάνισή σας; Τα ρούχα και τα παπούτσια που φοράτε μπορούν να επηρεάσουν την άνεση και την ασφάλεια σας κατά την προπόνηση. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για να επιλέξετε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια και να απολαύσετε την προπόνησή σας με ασφάλεια και άνεση.

    Τα κατάλληλα παπούτσια

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργικής Ποδιού (ΑOFAS), τα αθλητικά παπούτσια κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: για τρέξιμο, για περπάτημα και για οποιοδήποτε άλλο είδος προπόνησης. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο νούμερο, έτσι ώστε να μην σας σφίγγουν και να προκαλούν δυσφορία. Πριν αγοράσετε τα παπούτσια, δοκιμάστε τα με τις αθλητικές σας κάλτσες και κάντε μια μικρή βόλτα στο κατάστημα για να διαπιστώσετε πόσο άνετα αισθάνεστε. Αποφύγετε τα παπούτσια που δεν προσφέρουν την απαραίτητη προστασία στον αχίλλειο τένοντα και δεν προσαρμόζονται σωστά στο πόδι. Επιλέξτε παπούτσια με καλή απορρόφηση κραδασμών και εύρος κίνησης, αλλά και σταθερότητα. Αν έχετε επιλέξει το κατάλληλο ζευγάρι παπουτσιών για την προπόνησή σας, βεβαιωθείτε ότι τα φοράτε κατάλληλα, απομακρύνοντάς τα απαλά με τα χέρια και λύνοντας τα κορδόνια.

    Πώς και πού αφήνετε τα παπούτσια σας

    Για να φροντίσετε την σωστή συντήρηση των παπουτσιών σας, αποφύγετε να τα αφήνετε έξω στον ήλιο, στο κρύο ή στη βροχή. Αν βραχούν κατά την προπόνηση, αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά, σε εσωτερικό χώρο. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον καθαρισμό των παπουτσιών. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγαράκι ή μια παλιά οδοντόβουρτσα με λίγο σαπούνι και νερό.

    Και δεν είναι μόνο τα παπούτσια

    Η σωστή επιλογή κάλτσων είναι εξίσου σημαντική. Επιλέξτε κάλτσες καλής ποιότητας που προσφέρουν καλή εφίδρωση, αποφεύγοντας το υπερβολικό εφίδρωση, τις φουσκάλες και τους μύκητες στα πόδια σας. Επιλέξτε τις κατάλληλες κάλτσες ανάλογα με τη δραστηριότητά σας, όπως για τρέξιμο ή πεζοπορία.

    Τα σωστά ρούχα

    Επιλέξτε ρούχα που είναι άνετα, εφαρμοστά και ελαστικά για να μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις σας χωρίς ενοχλήσεις. Προτιμήστε υφάσματα που διαπνέουν και απομακρύνουν τον ιδρώτα από το σώμα. Ανάλογα με την δραστηριότητα που θα κάνετε, επιλέξτε τα κατάλληλα είδη ρούχων, όπως σορτς ή κολάν. Φροντίστε να λάβετε υπόψη και τον καιρό, επιλέγοντας ρούχα με μόνωση για τις κρύες μέρες και ελαφρύτερα υφάσματα για τις ζεστές μέρες.

    *Έρευνες έχουν δείξει ότι το σωστό outfit μπορεί να επηρεάσει την διάθεση και την απόδοση κατά την προπόνηση.

    Smart info

    Μην ξεχνάτε ποτέ να φοράτε αντηλιακό και να παίρνετε νερό μαζί σας όταν προπονείστε. Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα σας από τις ακτίνες του ήλιου, ακόμα και όταν υπάρχει συννεφιά, ενώ το νερό σας βοηθά να είστε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα