18 Μαΐου 2024

    Οι Έλληνες δεν γερνούν ποτέ

    Ο ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ αποτείνει ένα σοβαρό θέμα τριβής στη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι μια έκπληξη για εμάς. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο, ο ageism θεωρείται μια από τις κοινωνικά αποδεκτές προκαταλήψεις στον δυτικό κόσμο.

    Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο της Γαλλίδας ελληνίστριας Βερονίκ Μπουντόν-Μιγιό, “Vieux, un Grec ne peut pas l’être” (Ένας Έλληνας δεν μπορεί να είναι γέρος), που μόλις κυκλοφόρησε. Μέσα από το βιβλίο της, η Μπουντόν-Μιγιό εξηγεί ότι στην αρχαία ελληνική κοινωνία, η προχωρημένη ηλικία δεν θεωρούνταν παθολογική, αλλά ήταν μέρος της φυσιολογικής διαδρομής ενός ατόμου. Οι Έλληνες είχαν διαφορετικές πρακτικές και πεποιθήσεις για τη γέροντα ηλικία σε σχέση με τη σημερινή κοινωνία.

    Σύμφωνα με την ερευνητή Γαληνό και άλλους αρχαίους γιατρούς, η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος και η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν σημαντικοί παράγοντες που επηρέαζαν την κανονική λειτουργία των γηραιών ατόμων. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μια θετική αντίληψη για τη γήρανση και δεν θεωρούσαν την προχωρημένη ηλικία ως παθολογικό φαινόμενο.

    Στην παρούσα κοινωνία, η τρίτη ηλικία έχει γενικευθεί και κατηγοριοποιηθεί. Η Μπουντόν-Μιγιό βασίζει τα συμπεράσματά της σε μελέτες και έρευνες από την ελληνική αρχαιότητα, συμπεριλαμβανομένων λογοτεχνικών και ιατρικών κειμένων από την εποχή του Ομήρου μέχρι τους πρώτους αιώνες μετά Χριστό.

    Είναι ενδιαφέρον πώς η πολιτική επηρεάζει την χαρακτηριστική πολιτισμική αντίληψη για την ηδονή. Ο Φιλοσοφίας καθηγητής Μικαέλ Φεσέλ στο έργο του “Κόκκινα Φανάρια, Η ηδονή και η αριστερά” εξετάζει πώς οι αγορές έχουν επηρεάσει τον τρόπο που βιώνουμε την ηδονή και το πνεύμα μας. Προτείνει την αναζήτηση παραδόσεων όπου η ηδονή και η απελευθέρωση συμβιώνουν, και τονίζει ότι η πολιτική εμπειρία είναι ελπιδοφόρα μόνο αν απαλλάσσεται από φόβο και ντροπή.

    Εν μέσω του ρεύματος της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, περιμένουμε με ανυπομονησία τα νέα έργα δύο συγγραφέων που μας έχουν εντυπωσιάσει. Το βιβλίο “Δυναμώστε τη μουσική, παρακαλώ” του Μιχάλη Μαλανδράκη και το “Φλόρενς Μπλαντ” του Ανδρέα Νικολακόπουλου, που αναμένονται να κυκλοφορήσουν σύντομα. Ο Μαλανδράκης, γεννημένος το 1996, εντυπωσίασε με την προηγούμενη νουβέλα του “Πάτριοτ”. Ο Νικολακόπουλος, γεννημένος το 1983, έκανε μια ανατρεπτική είσοδο με τη συλλογή διηγημάτων “Σάλτος”. Οι δύο αυτοί συγγραφείς μας προσφέρουν νέες προοπτικές και πρωτότυπες αφηγήσεις.

    Τέλος, είναι παρατηρήσιμο το φαινόμενο του bombing review, όπου χρήστες και bots δημοσιεύουν αρνητικές κριτικές για βιβλία που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει. Αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε αυτολογοκρισία και έχει αντίκτυπο στην ορατότητα ενός έργου. Παρόλα αυτά, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το bombing review αυξάνει την ορατότητα και συμβάλλει στο online feedback για ένα βιβλίο.

    Συνοψίζοντας, η γυναίκα του Αμερικανού συγγραφέα Πόλ Όστερ μοιράζεται ενημέρωση για την μάχη του συζύγου της με τον καρκίνο μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram, τονίζοντας την ελπίδα που υπάρχει ακόμη ανάμεσα στον τρόμο. Αναφέρει ότι η ζωή συνεχίζεται και είναι πολύτιμη, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα