18 Μαΐου 2024

    Ο Άγχος των Εφήβων: Ένας Παράγοντας που Αυξάνει το Αίσθημα της Πίεσης, τη Σάκχαρη και τη Χοληστερόλη”

    Το άγχος είναι μια πραγματικότητα για τους εφήβους, που καλούνται να αντιμετωπίσουν εξετάσεις, κοινωνικά δίκτυα και αυξανόμενες απαιτήσεις. Αυτή η κατάσταση, παρότι δυσκολεύει την καθημερινότητα της οικογένειας, πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγείας των εφήβων τόσο τώρα όσο και στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

    Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, τα υψηλά επίπεδα άγχους που αναφέρουν οι εφήβοι μέχρι την ενηλικίωση τους συσχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και υψηλό λιπίδια και ζάχαρη στο αίμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι νεαροί ενήλικες που αντιμετωπίζουν υψηλό άγχος στη διάρκεια της εφηβείας τους έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν αυτά τα προβλήματα υγείας περισσότερο από τους συνομηλίκους τους που αναφέρουν λιγότερο άγχος.

    Η μελέτη βασίστηκε σε πληροφορίες από την έρευνα υγείας των παιδιών της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου οι συμμετέχοντες εισήχθησαν στη μελέτη ως παιδιά και στη συνέχεια αξιολογήθηκαν ως έφηβοι και ως νέοι ενήλικες. Μετρήθηκε το άγχος τους μέσω ερωτηματολογίου σχετικά με τα συναισθήματα τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες με βάση το επίπεδο κινδύνου που εκθέτονται: υψηλό άγχος, μειούμενο άγχος, αυξανόμενο άγχος και χαμηλό άγχος. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα σταθερό μοτίβο, με τους νέους ενήλικες που ανέφεραν υψηλό άγχος να έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

    Οι επιστήμονες εξέτασαν το πάχος ενδομεσοτητας της καρωτίδας (πάχος της αρτηρίας του λαιμού), την αρτηριακή πίεση, το βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους και τις επίπεδα σάκχαρου στο αίμα για να αξιολογήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στη νεαρή ενήλικη ζωή. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι νέοι ενήλικες που αντιμετώπιζαν υψηλό άγχος είχαν αυξημένα ποσοστά αυτών των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

    Η συνέχιση της έρευνας για την κατανόηση του αντιλαμβανόμενου στρες και του άγχους στην παιδική ηλικία είναι σημαντική για την πρόληψη και τη μείωση αυτών των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου στους νεαρούς ενήλικες. Η έρευνα υποστηρίζει την ανάγκη για πρόληψη και διαχείριση του καρδιαγγειακού κινδύνου από νεαρή ηλικία, προκειμένου να προληφθούν μελλοντικά προβλήματα υγείας. Η κατανόηση των επιδράσεων του άγχους και του στρες είναι σημαντική για την υγεία και την ευημερία των νέων μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα