18 Μαΐου 2024

    Ο θησαυρός της ψυχικής υγείας: Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα

    Η ψυχική υγεία αποτελεί ένα ολοένα και σημαντικότερο θέμα στις συζητήσεις μας, ειδικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις που επέφερε στην κοινωνία μας. Οι απολυταρχικές περιοριστικές μέτρα και η αβεβαιότητα που ακολούθησαν προκάλεσαν αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σπουδαίοι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρουν ότι περίπου 970 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως (1 στους 8) ζουν με κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής. Επιπλέον, η ψυχική ασθένεια κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με προβλέψεις για αύξηση στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

    Σε μια προσπάθεια να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι για τη διαχείριση αυτής της ολοένα και αυξανόμενης πανδημίας της ψυχικής υγείας, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η σωματική άσκηση αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) δηλώνουν ότι η σωματική άσκηση είναι 1,5 φορά πιο αποτελεσματική ακόμη και από τη συμβουλευτική και τη χρήση φαρμάκων. Αυτή η μελέτη αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα στον τομέα αυτό και τα συμπεράσματά της δημοσιεύονται στο British Journal of Sports Medicine.

    Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει ότι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη σωματική άσκηση και διαρκούν έως και 12 εβδομάδες είναι οι πιο αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν σε ατομα που ήδη είχαν διαγνωσμένη κατάθλιψη, εγκύους, γυναίκες με μεταμοσχεύσεις ή νεφρική νόσο. Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, δρ. Ben Singh, επισημαίνει ότι η σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους, ώστε να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα οι συμπτώματα της κατάθλιψης. “Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση επηρεάζει θετικά την ψυχική υγεία. Παρόλα αυτά, παρά το μεγάλο επιστημονικό υπόβαθρο που υποστηρίζει αυτήν την άποψη, η σωματική άσκηση δεν αξιοποιείται επαρκώς ως πρώτη επιλογή θεραπείας για την κατάθλιψη”, αναφέρει. “Η ανασκόπησή μας δείχνει ότι οι επεμβάσεις που σχετίζονται με τη φυσική δραστηριότητα μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους σε όλες τις ομάδες ατόμων, με ορισμένες ομάδες να εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση”, προσθέτει. Ως προς το είδος της άσκησης που έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, ο δρ. Singh σημειώνει: “Η άσκηση υψηλής έντασης αποδείχθηκε ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, ενώ η μεγαλύτερη διάρκεια άσκησης είχε μικρότερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τη σύντομη ή μέση διάρκεια. Ανακαλύψαμε επίσης ότι όλα τα είδη σωματικής δραστηριότητας και άσκησης είχαν θετική επίδραση, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας άσκησης, όπως το περπάτημα, η προπόνηση με αντίσταση, το Pilates και η γιόγκα”. “Το σημαντικότερο συμπέρασμα αυτής της ανασκόπησης είναι ότι δεν απαιτείται υπερβολική σωματική άσκηση – ακόμη και μια μέτριου επιπέδου δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ψυχική υγεία”, συμπεραίνει ο δρ. Singh.

    Η ερευνήτρια Carol Maher, καθηγήτρια στο UniSA, συμπληρώνει λέγοντας: “Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα ευαισθητοποιήσει για την ανάγκη υιοθέτησης της σωματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων δομημένων παρεμβάσεων άσκησης, ως βασικής προσέγγισης για τη διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους”.

    Δείτε επίσης:
    – Μπορεί ένα παγωμένο μπάνιο να είναι η απάντηση για το άγχος και την κατάθλιψη;
    – Κατάθλιψη: Ένα διαγνωστικό εργαλείο που ανιχνεύει την ασθένεια μέσα από την ομιλία
    – 6 προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε κατάθλιψη και τα αγνοείτε.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα