17 Μαΐου 2024

    Ο μαγικός κόσμος του ουρανού μέσα από τον φακό του Κωνσταντίνου Θέμελη

    Ο Κωνσταντίνος Θέμελης από μικρή ηλικία είχε αναπτύξει μια αγάπη για το διάστημα και τα αστέρια. Η επιρροή των επιστημονικών ταινιών επιστημονικής φαντασίας και των ντοκιμαντέρ του Carl Sagan ήταν πάντα παρόντες στη ζωή του και τον έκαναν να αναζητά το ενδιαφέρον για το διάστημα και το σύμπαν. Όμως, η μεγάλη αλλαγή στη ζωή του Κωνσταντίνου έγινε το 2013, όταν γνώρισε τον καθηγητή Φυσικής Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, έναν επιστήμονα του προγράμματος LIGO, που του μάθανε τα βασικά της αστροφυσικής. Την ίδια χρονιά, ανακάλυψε και τον φωτογράφο Mark Gee, ο οποίος με τις εντυπωσιακές του φωτογραφίες τον ενέπνευσαν να εξερευνήσει τη φωτογραφία του νυχτερινού ουρανού. Έτσι, αγόρασε την πρώτη του κάμερα και ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της αστροφωτογραφίας.

    Σήμερα, ο Κωνσταντίνος είναι αστροφωτογράφος τοπίου με έδρα τον Βόλο και μοιράζεται τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του στον λογαριασμό του στο Instagram. Ο ουρανός με τα αστέρια και τους γαλαξίες φαίνεται απόκοσμος και απέραντος μέσα από τον φακό του, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες και λάμψεις που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Ωστόσο, η αστροφωτογραφία απαιτεί σκοτεινά μέρη μακριά από τον τεχνητό φωτισμό των πόλεων και χωριών. Ο Κωνσταντίνος συνιστά ψηλά βουνά και νησιά χωρίς φώτα ως ιδανικές τοποθεσίες.

    Η αστροφωτογραφία απαιτεί επίσης εξειδικευμένες γνώσεις και εξοπλισμό. Προτείνει αρχικά τρίποδο, μια μηχανή full frame και έναν φωτεινό φακό. Ο ίδιος χρησιμοποιεί διάφορες μηχανές και φακούς στη δουλειά του.

    Όσον αφορά τις εποχές, ο Κωνσταντίνος εξηγεί ότι οι αστερισμοί και το γαλαξιακό κέντρο μετατοπίζονται ανάλογα με την εποχή. Έτσι, ο αστροφωτογράφος πρέπει να επιλέγει την κατάλληλη εποχή για τον στόχο του.

    Η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για αστροφωτογραφία και ο Κωνσταντίνος προτείνει αρκετές περιοχές στη χώρα μας. Επιπλέον, αναφέρει ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε το πρώτο πάρκο σκοτεινού ουρανού στην Κεφαλονιά, κάτι που δείχνει ότι η αστροτουριστική βιομηχανία αναπτύσσεται στην Ελλάδα.

    Αν και η αστροφωτογραφία τοπίου έχει γίνει αρκετά δημοφιλής, ο Κωνσταντίνος επισημαίνει ότι οι πραγματικοί επαγγελματίες στον τομέα είναι λίγοι. Παρ’ όλα αυτά, η αστροφωτογραφία είναι πλέον πιο προσιτή λόγω των κοινωνικών μέσων και της ευκολίας πρόσβασης στον εξοπλισμό.

    Ο Κωνσταντίνος αφιερώνεται επαγγελματικά στην αστροφωτογραφία από το 2018, αλλά δημιουργεί και προσωπικά project που τον εμπνέουν ιδιαίτερα. Ο λογαριασμός του στο Instagram αποτελεί έναν τρόπο να μοιράζεται το μαγικό κόσμο του ουρανού με το κοινό.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα