20 Μαΐου 2024

    «Ο ρόλος των γονέων στην ανάπτυξη των αγοριών: Ξεπερνώντας τις φράσεις που περιορίζουν» – Μια νέα προσέγγιση από έναν ψυχολόγο

    Πολλές φορές ακούμε ότι και οι άνδρες είναι θύματα της πατριαρχίας και ότι το πρόβλημα της τοξικής αρρενωπότητας ξεκινάει από μικρή ηλικία και τον τρόπο που ανατρέφονται τα αγόρια. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sex Roles αποκάλυψε ότι ήδη σε ηλικία τεσσάρων ετών, τα παιδιά (και ιδίως τα αγόρια) συνδέουν γενικά την εξουσία με την αρρενωπότητα. Σε έναπου κυκλοφόρησε, η σχολική ψυχολόγος Lisa Liggins-Chambers εξηγεί γιατί οι γονείς δεν πρέπει να χρησιμοποιούν φράσεις όπως «έτσι είναι τα αγόρια», «δώσ’ του λίγο χρόνο», «τα αγόρια πρέπει να είναι σκληρά» ή «είναι μικρός ακόμα, θα αλλάξει». Με τον τρόπο αυτόν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγοριών στους κοινωνικούς, συναισθηματικούς, επικοινωνιακούς και διανοητικούς τομείς, καθιστώντας πολυάριθμα προβλήματα χειρότερα και ενισχύοντας φαινόμενα όπως τα αρνητικά στερεότυπα και η έλλειψη ανάληψης ευθυνών για τις πράξεις τους.

    Συχνά, οι γονείς αισθάνονται αβοήθητοι καθώς προσπαθούν να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους για την συμπεριφορά των γιων τους σε ειδικούς. Σύμφωνα με τη Δρ. Liggins-Chambers, πολλές φορές οι ειδικοί απλώς αγνοούν τα αιτήματα των γονέων και απαντούν με τη φράση «έτσι είναι τα αγόρια». Αυτό οδηγεί τους γονείς να αναποδογυρίσουν και να αποδεχθούν ότι η συμπεριφορά που θεωρούσαν παράτυπη είναι φυσιολογική. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

    Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψη τους για προβληματικές συμπεριφορές στο γυναικείο φύλο είναι η κουλτούρα, τα κοινωνικά πρότυπα και οι προσωπικές πεποιθήσεις. Έτσι, ορισμένοι γονείς ίσως θεωρούν ότι η συμπεριφορά του αγοριού τους είναι φυσιολογική, επειδή αυτό είναι αυτό που έχει μάθει από την κουλτούρα ή από τον περίγυρό τους.

    Ωστόσο, η λύση βρίσκεται στην επανεξέταση αυτών των πεποιθήσεων και την εκπαίδευση των γονέων. Ένα σημαντικό βήμα για τους γονείς είναι να αναγνωρίσουν την ισότητα των φύλων και να επενδύσουν στην ψυχική υγεία των αγοριών τους. Με την υποστήριξη τους, τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις διάφορες προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, την εκπαίδευση, τις σχέσεις και την ατομική ανάπτυξη.

    Είναι σημαντικό να προωθήσουμε την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την υποστήριξη των αγοριών, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια πιο δίκαιη και ενδοσυμπονετική κοινωνία. Οι γονείς πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να μάθουν περισσότερα για την ανάπτυξη των αγοριών τους και να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα