18 Μαΐου 2024

    Πέντε μύθοι για τη λοχεία: Οι αλλαγές στο σώμα και η ψυχική υγεία μετά τη γέννα

    Έχεις διαβάσει αρκετά βιβλία για την εγκυμοσύνη λίγο πριν γίνεις μητέρα, ωστόσο ελάχιστοι σε έχουν προετοιμάσει για το τι ακολουθεί μετά τη γονιμοποίηση. Η περίοδος της λοχείας μπορεί να φαίνεται εύκολη σε σχέση με την προηγούμενη φάση της γέννας, αλλά υπάρχουν κάποιοι μύθοι που διαδίδονται και δεν ισχύουν. Γυναικολόγοι και επιστήμονες όπως οι Laura Riley και Dena Goffman από τη Νέα Υόρκη καταρρίπτουν πέντε από αυτούς τους μύθους:

    1. Ο κόλπος θα ξεφύγει: Μετά τη γέννα, ο κόλπος δεν θα είναι όπως παλιά. Ο κόλπος έχει διογκωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να φέρει στον κόσμο το παιδί. Αρχικά, μπορεί να μην αισθάνεσαι φυσιολογικά, αλλά με τον χρόνο και ασκήσεις θα επανέλθει στο φυσιολογικό μέγεθος.

    2. Η κοιλίτσα θα επιστρέψει στη θέση της αμέσως: Η κοιλίτσα μετά τη γέννα θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση. Η μήτρα πρέπει να απομακρυνθεί και τα κιλά που πήρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να χάσεις. Επίσης, η κίνηση του εντέρου μπορεί να είναι περιορισμένη.

    3. Οι έντονοι πονοκέφαλοι είναι φυσιολογικοί: Οι έντονοι πονοκέφαλοι δεν είναι κανονικό φαινόμενο μετά τη γέννα. Ελαφριές ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από κούραση, άγχος και πείνα. Αν οι πονοκέφαλοι δεν υποχωρούν με φάρμακα, αντιμετωπίζεις ναυτία, εμετό και πόνο στην κοιλιά και τα πόδια, πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.

    4. Όλες οι γυναίκες παθαίνουν μετέμμηνο κατάθλιψη: Η μετέμμηνο κατάθλιψη είναι συχνή, αλλά δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες. Επιπλέον, οι γυναίκες που ήδη αντιμετώπιζαν άγχος ή κατάθλιψη πριν την εγκυμοσύνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μετέμμηνη κατάθλιψη. Εάν τα συμπτώματα κατάθλιψης επιμένουν για περισσότερο από 3-4 εβδομάδες, πρέπει να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια.

    5. Μπορείς να έχεις σεξ αμέσως μετά τη γέννα: Είναι απίθανο να έχεις όρεξη για σεξ αμέσως μετά τη γέννα. Δεν αποτελεί προτεραιότητα όταν πρέπει να φροντίζεις το νεογέννητο μωρό σου. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην νιώθουν άνετα να επιστρέψουν στην σεξουαλική δραστηριότητα λόγω των αλλαγών στο σώμα και την αναπηρία. Επίσης, ο τράχηλος της μήτρας είναι ανοιχτός και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Συνήθως, οι γιατροί συνιστούν να περιμένεις μέχρι να σταματήσει πλήρως η αιμορραγία πριν δοκιμάσεις ξανά το σεξ, αν φυσικά έχεις τη διάθεση.

    Πηγή: Shape.gr

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα