5 Μαΐου 2024

    Διατροφή: Τι ανάγκες έχει ένας έφηβος;

    Η εφηβεία είναι μια περίοδος προσαρμογής – οι αλλαγές στο σχήμα του σώματος και τα επίπεδα των ορμονών θέτουν νέες διατροφικές απαιτήσεις. Ο έφηβος χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας, γι’ αυτό η διατροφή του πρέπει να περιλαμβάνει:

    • Πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα φασόλια και τα όσπρια
    • Φρούτα και λαχανικά

    Για τους εφήβους, η διατροφή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία τους. Παρά τις πολλές υποχρεώσεις τους, όπως εξετάσεις και κοινωνικό άγχος, είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινή τους διατροφή αρκετές πρωτεΐνες, υγιή λίπη, καθώς και βιταμίνες και μέταλλα.

    Όταν οι έφηβοι έχουν ανάγκη για ένα γρήγορο σνακ, είναι σημαντικό να έχουν υγιεινές επιλογές στη διάθεσή τους, όπως τοστ με βούτυρο ξηρών καρπών ή γιαούρτι με φρούτα και μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας.

    Επειδή οι έφηβοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους έξω από το σπίτι, είναι εξίσου σημαντικό να έχουν μαζί τους στο σχολείο και στις αθλητικές τους δραστηριότητες τροφές πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

    Πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών. Η κατάχρηση αυτών των προϊόντων, τα οποία περιέχουν πολύ απλά σάκχαρα, μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές βλάβες και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Για αναψυκτικά, η ιδανική επιλογή είναι το νερό και το γάλα, που είναι υγιεινά ροφήματα.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα