18 Μαΐου 2024

    Πολλαπλή Σκλήρυνση: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα δεν είναι σωματικά – Έρευνα αποκαλύπτει

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) εντόπισαν ψυχιατρικές εκδηλώσεις σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση κατά την πρόδρομη περίοδο, το χρονικό διάστημα δηλαδή που παρεμβάλλει μεταξύ της προνοσηρής περιόδου και της εκδήλωσης των πρώτων συμπτωμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται προβλήματα όρασης (θολή όραση, διπλωπία), τα αδύναμα άκρα, η αίσθηση μυρμηγκιάσματος, η αστάθεια, προβλήματα μνήμης και κόπωση.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology, άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχική νόσο πριν από την εμφάνιση των σωματικών συμπτωμάτων. Η καθηγήτρια Νευρολογίας στο UBC, Δρ Helen Tremlett, αναφέρει ότι η αναγνώριση της πρόδρομης περιόδου της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι σημαντική, καθώς η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα και να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

    Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία από τις συχνότερες ασθένειες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και επηρεάζει κυρίως γυναίκες σε παραγωγικές ηλικίες. Εκτιμάται ότι πάσχουν περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Με βάση τη μελέτη, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ψυχιατρικές νόσοι κορυφώνονται μια χρονιά πριν από την εμφάνιση των κλασικών συμπτωμάτων της νευροεκφυλιστικής πάθησης, υπονοώντας την πιθανή ύπαρξη ενός προγνωστικού παράγοντα στην πολλαπλή σκλήρυνση.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα