19 Μαΐου 2024

    ΠΟΥ: Πάνω από 1 δισ. άνθρωποι στον κόσμο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας

    Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και διεθνούς ομάδας ερευνητών. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου έναν στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως και αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις. Οι νέες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν επίσης ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί δραματικά σε περιοχές που παλαιότερα αντιμετώπιζαν προβλήματα υποσιτισμού.

    Μια μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα για περισσότερους από 220 εκατομμύρια ανθρώπους από περισσότερες από 190 χώρες αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων έχει τετραπλασιαστεί μεταξύ παιδιών και εφήβων από το 1990 έως το 2022 και έχει διπλασιαστεί μεταξύ των ενηλίκων. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των ατόμων με χαμηλό σωματικό βάρος έχει μειωθεί, ειδικά στα παιδιά και τους ενηλίκους.

    Η προβληματική παιδική παχυσαρκία αποτελεί ανησυχητική τάση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ενώ οι ποσοστώσεις της παχυσαρκίας έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται σε ορισμένες πλούσιες χώρες, σε φτωχότερα κράτη συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις χώρες της Καραϊβικής και τη Μέση Ανατολή, όπου το φαινόμενο της “διπλής επιβάρυνσης” παρατηρείται έντονα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια μέρη του πληθυσμού υποφέρουν από παχυσαρκία ενώ άλλοι ακόμα αντιμετωπίζουν υποσιτισμό.

    Τόσο η παχυσαρκία όσο και ο υποσιτισμός έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, νεφροπάθεια και άλλες σοβαρές ασθένειες, ενώ οι υποσιτισμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανάπτυξη και τη γενική υγεία. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, απαιτούνται μέτρα όπως η φορολόγηση των προϊόντων με ζάχαρη και η προώθηση υγιεινών σχολικών γευμάτων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΠΟΥ.

    Ωστόσο, η έρευνα αναφέρει κάποιες περιορισμένες πτυχές, όπως η έλλειψη δεδομένων για την εποχή μετά την πανδημία του COVID-19. Επίσης, η χρήση του δείκτη μάζας σώματος ως κριτήριο για την παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως ατελές μέτρο. Παρά ταύτα, οι εκτιμήσεις αυτές αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος της παχυσαρκίας και την ανάγκη για δράση και πρόληψη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα