20 Μαΐου 2024

    Πρωτοβουλία από το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των κουνουπιών – Προβληματικά είδη και περιοχές αναπαραγωγής

    Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έκδοση νέου προγράμματος για την ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών και το σχέδιο δράσης για το 2024. Μετά από τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα επικίνδυνα περιστατικά ελονοσίας και τον υπαρκτό κίνδυνο εισαγωγής άλλων μεταδοτικών νόσων από τα κουνούπια, το υπουργείο αναγνωρίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης των εντόμων αυτών.

    Η έκκληση του υπουργείου είναι για τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, τα αρμόδια Υπουργεία και οι πανεπιστημιακοί φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί επιτυχής αντιμετώπιση των κουνουπιών και πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων. Οι Περιφέρειες καλούνται να εκπονήσουν ολοκληρωμένα σχέδια δράσης και να ορίσουν συντονιστές-επιβλέποντες για την υλοποίηση και επίβλεψή τους. Οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να αναφέρονται στους συντονιστές-επιβλέποντες, παρέχοντας τα απαραίτητα στοιχεία.

    Η επιλογή των συντονιστών θα γίνεται με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των κουνουπιών. Περιοχές με υψηλό κίνδυνο και εστίες αναπαραγωγής, όπως αναφέρεται στην έκθεση, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Αυτές περιλαμβάνουν περιοχές με κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου ή ελονοσίας, καθώς και περιοχές με παρουσία μεταναστών και προσφύγων από ενδημικές χώρες νόσησης. Οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών στο αστικό περιβάλλον είναι κυρίως τεχνητές εστίες, όπως βαρέλια και παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, και οποιοδήποτε εμποδίζει την αποστράγγιση νερού.

    Επιπλέον, το υπουργείο περιλαμβάνει στην έκθεση το “Σχέδιο Διαχείρισης της Μείωσης των Κουνουπιών στα Κοιμητήρια της Χώρας”, με στόχο τη διάδοση οδηγιών στους αρμόδιους φορείς για τη μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών και την αποτροπή της όχλησης και των κινδύνων για ασθένειες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα