9 Μαΐου 2024

    Η κρυφή αιτία του καρκίνου του μαστού: Η ανεύθυνη συνήθεια που πρέπει να γνωρίζουμε

    Ο καρκίνος του μαστού είναι ανησυχητικά συχνός μεταξύ των γυναικών στην Ευρώπη, αλλά αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο είναι η συνήθεια που αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο. Μόνο μία στις πέντε γυναίκες γνωρίζει για τον συγκεκριμένο κίνδυνο που προέρχεται από την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο αλκοόλ ως τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Παρόλα αυτά, το 66% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλονται στο αλκοόλ. Η Ευρώπη, με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια ανησυχητική κατάσταση.

    Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ. Μια γυναίκα που καταναλώνει τρία αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχει 15% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με μια που δεν πίνει. Αλλά ακόμα και σχετικά χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτού του τύπου καρκίνου.

    Γι’ αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να μην αμελούμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις μας. Η έγκαιρη διάγνωση αποδεικνύεται σωτήρια για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Οι τακτικές εξετάσεις μαστού, οι μαστογραφίες και η αυτοεξέταση παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου.

    Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη προοδεύει και ότι πολλές νέες θεραπείες μακραίνουν τη ζωή ακόμα και των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής τους. Ωστόσο, η καλύτερη θεραπεία παραμένει η πρόληψη. Πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε αυτήν τη συνήθεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

    Μην αμελείτε την υγεία σας και προλαμβάνετε τον καρκίνο του μαστού με τις ετήσιες εξετάσεις. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί μια υγιής και ευτυχισμένη ζωή για όλες τις γυναίκες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα