17 Μαΐου 2024

    Πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης του καρκίνου στην Ελλάδα μέσω φόρων σε επιβλαβή προϊόντα

    Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που προκαλεί τεράστιο οικονομικό αποτύπωμα στην Ελλάδα, με ετήσιο κόστος περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκτιμάται ότι το Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καταβάλλει περίπου 781 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με το υπόλοιπο να επιβαρύνει τους ασθενείς και τις ιδιωτικές δαπάνες. Η ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση και η πρόσβαση σε θεραπείες γίνεται όλο και πιο επιτακτική, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το πώς μπορεί να υποστηριχθούν οι αυξημένες ανάγκες.

    Στο πλαίσιο μιας ημερίδας που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, συζητήθηκαν τα δεδομένα για την επίπτωση του καρκίνου και οι προοπτικές για την αντιμετώπισή του. Οι ειδικοί αναφέρθηκαν στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τη σημασία των καινοτόμων θεραπειών στην ογκολογική περίθαλψη.

    Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Καρκίνο, η οποία έχει ως στόχο να βελτιώσει την πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη των ασθενών μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας. Στην Ελλάδα, η προσπάθεια εντείνεται με την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου για τη νόσο. Η αξία των ψηφιακών εργαλείων στη διαχείριση του καρκίνου τέθηκε επίσης υπόψη, με τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου να αναβαθμίζονται με τη χρήση μηνυμάτων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

    Στο πλαίσιο της ημερίδας, τέθηκε επίσης το θέμα της χρηματοδότησης των καινοτόμων θεραπειών, καθώς καταγράφονται μεγάλης κλίμακας ελλείμματα σε αυτόν τον τομέα. Ένα πιθανό μοντέλο χρηματοδότησης που κερδίζει έδαφος παγκοσμίως είναι η επιβολή φόρων σε προϊόντα που συνδέονται με αποδεδειγμένα επιβλαβείς πρακτικές για την υγεία, όπως το κάπνισμα. Στην Ελλάδα, η εφαρμογή αυτού του μοντέλου μπορεί να ενισχύσει το σύστημα υγείας με περίπου 571 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτή η χρηματοδότηση θα μπορούσε να υποστηρίξει την υλοποίηση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ασθενών.

    Παράλληλα, οι ειδικοί επισήμαναν την ανάγκη για την αποζημίωση και περιλήψη των βιοδεικτών στην ασφάλιση υγείας, καθώς αυτές οι εξετάσεις καθοδηγούν την θεραπεία και έχουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός Ταμείου Καινοτομίας για φάρμακα και τεχνολογίες που αφορούν τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

    Γενικά, η ημερίδα υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας και των καινοτόμων θεραπειών στη διαχείριση του καρκίνου. Η επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην θεραπεία και οι βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών αναδεικνύουν τη σημασία της συνεχούς έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ογκολογίας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα