18 Μαΐου 2024

    Πρόβληματα που προκαλούνται από τη μη ορθή χρήση των φλας και των αλαρμ: Πώς να παρκάρουμε σωστά

    Η σωστή χρήση των φλας και των αλαρμ πρέπει να είναι γνωστή σε όλους τους οδηγούς, καθώς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο, ιδίως όταν παρκάρουμε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Η πλειοψηφία των οδηγών δυστυχώς έχει παρερμηνεύσει την έννοια των αλαρμ και των φλας και τα χρησιμοποιεί λανθασμένα. Είναι μια πρακτική που έχει γίνει σχεδόν συνήθεια, καθώς οι Έλληνες οδηγοί χρησιμοποιούν τα φλας μόνο όταν στρίβουν και το αλαρμ για κάθε άλλη στάση ή στάθμευση. Όμως, όπως αναφέρει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, υπάρχουν προκαθορισμένοι κανόνες για την χρήση τους.

    Το αλαρμ, που είναι το φωτεινό σύστημα συναγερμού ή φώτα έκτακτης ανάγκης, πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν το όχημα έχει σταματήσει και δημιουργείται κίνδυνος για τρίτους από την ανεπαρκή ορατότητα του οχήματος. Επιπλέον, επιτρέπεται να ενεργοποιηθεί μόνο όταν κινδυνεύουν άλλοι χρήστες του δρόμου από το δικό μας όχημα, για παράδειγμα εάν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα εν κινήσει. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η χρήση των αλαρμ είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 20 ευρώ.

    Για να αποφύγουμε προβλήματα, πρέπει να παρκάρουμε χρησιμοποιώντας τα φλας αντί των αλαρμ. Εάν χρησιμοποιήσουμε τον αντίστοιχο φλας όταν θέλουμε να παρκάρουμε, θα δώσουμε σαφείς ενδείξεις στους υπόλοιπους οδηγούς ότι επιθυμούμε να σταθμεύσουμε και όχι να στρίψουμε στο τέλος του δρόμου. Έτσι, θα αποφεύγουμε τη δημιουργία σύγχυσης και πιθανών επικίνδυνων καταστάσεων στον κυκλοφοριακό χώρο.

    Είναι σημαντικό να τηρούμε τους κανόνες και να χρησιμοποιούμε τα φλας και τα αλαρμ σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια μας και των υπόλοιπων συμμετεχόντων στον δρόμο. Ας γίνουμε υπεύθυνοι οδηγοί και να παραμείνουμε άπληστοι στην τήρηση των κανόνων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα