20 Μαΐου 2024

    Πως να μεγαλώσετε παιδιά με ευγένεια και ενσυναίσθηση

    Η πανεπιστημιούπολη Χάρβαρντ προσφέρει μία έρευνα, η οποία αναφέρει τα 7 βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να αναθρέψουμε ευγενικά παιδιά που νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε την ενσυναίσθηση στα παιδιά. Σύμφωνα με την έρευνα της Χάρβαρντ, από ένα δείγμα 10.000 νέων, το 80% επιδιώκει την επίτευξη ευτυχίας ή κατορθωμάτων, ενώ μόνο το 20% επιδιώκει την ευγένεια.

    Το παράδειγμα που δείχνετε καθημερινά στα παιδιά σας είναι σημαντικό. Η έρευνα προτείνει συχνή αυτο-αντανάκλαση για να εξασφαλίσετε ότι συμπεριφέρεστε με ειλικρίνεια. Να διαχειρίζεστε τον θυμό σας σωστά, να είστε αμερόληπτοι και να είστε ευγενικοί. Τα παιδιά βλέπουν πώς συμπεριφερόμαστε κατά την οδήγηση ή προς τους υπαλλήλους σε ένα εστιατόριο. Και αν κάποια στιγμή κάνετε κάποιο λάθος και συμπεριφερθείτε άσχημα, παραδεχτείτε το λάθος και συζητήστε το με το παιδί. Μην προσπαθήσετε να το αποσιωπήσετε. Συχνά, θέλουμε τα παιδιά να νοιάζονται. Να νοιαζόμαστε για τους άλλους, αλλά να μην το εκφράζουμε προφορικά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην το ακούνε. Αλλάξτε αυτό. Αντί να πείτε στο παιδί σας “θέλω να είσαι ευτυχισμένο”, τονίστε: “θέλω να είσαι ευγενικό και ευτυχισμένο”. Επίσης, όταν μιλάτε με τους δασκάλους των παιδιών, μην ρωτάτε μόνο για την απόδοσή τους στο σχολείο. Ρωτήστε για την ευγένειά τους, για το πώς συμπεριφέρονται στους συμμαθητές τους. Πολλές φορές διδάσκουμε στα παιδιά μας να νοιάζονται και να ενδιαφέρονται μόνο για τα άτομα του προσωπικού τους περιβάλλοντος. Φυσικά, θέλουμε τα παιδιά να είναι ευγενικά προς τους παππούδες τους ή τους συμμαθητές τους. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει τα παιδιά να δείχνουν ευγένεια προς όλα τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, ακόμα και προς τα ζώα. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας έχει ένα πάθος για κάτι, βοηθήστε το να απελευθερώσει αυτό το πάθος στην κοινότητα. Αν, από την άλλη, το παιδί σας αντιμετωπίζει ηθικά ζητήματα, βοηθήστε το να σκεφτεί και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Για παράδειγμα:

    • Να προσκαλέσω τον νέο μαθητή που ήρθε στη γειτονιά μου στα γενέθλιά μου, ακόμα κι αν δεν τον συμπαθεί ο καλύτερός μου φίλος;

    Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα