17 Μαΐου 2024

    Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή κατά την εγκυμοσύνη

    Σε μερικές γυναίκες, η εγκυμοσύνη μπορεί να φέρει μια ευεργετική περίποιηση δέρματος που ξεπερνάει οποιοδήποτε ακριβό προϊόν μπορείτε να αγοράσετε. Ωστόσο, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν το αντίθετο φαινόμενο, με εμφάνιση ακμής. Εάν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα εξής για την ακμή κατά την εγκυμοσύνη και πώς να την αντιμετωπίσετε.

    Τι προκαλεί ακμή κατά την εγκυμοσύνη;

    Για να καταλάβετε πώς σχηματίζεται ένα σπυράκι, ας δούμε μια γρήγορη και απλή διαδικασία: οι αδένες του δέρματος παράγουν σμήγμα (λάδι) στους πόρους και αν το σμήγμα είναι κολλώδες και παχύ, παγιδεύει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τη βρωμιά, φράζοντας τους πόρους. Αυτοί οι πόροι δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τα βακτήρια Propionibacterium acnes, τα οποία αναπτύσσονται και δημιουργούν τα σπυράκια που βλέπετε. Η αύξηση της προγεστερόνης κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος. Επιπλέον, άλλοι παράγοντες όπως το άγχος μπορούν επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση ακμής κατά την εγκυμοσύνη.

    Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ακμή κατά την εγκυμοσύνη;

    Εάν παρουσιάζετε σπυράκια κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, είναι πιθανό να συνεχίσετε να τα έχετε και κατά την εγκυμοσύνη. Αντίστοιχα, εάν δεν είχατε ποτέ προβλήματα ακμής, μπορεί να εμφανιστούν κατά την εγκυμοσύνη. Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

    1. Μην χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στο μωρό. Πάντα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν.

    2. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό για το πρόσωπό σας. Αποφύγετε τη χρήση “σκληρών” καθαριστικών που αφαιρούν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και την αφήνουν ξηρή. Επιλέξτε ένα απαλό καθαριστικό που διατηρεί την ισορροπία της επιδερμίδας.

    3. Πλύνετε το πρόσωπό σας με μέτρο. Η υπερβολική πλύση μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της επιδερμίδας σας και να προκαλέσει περισσότερη λιπαρότητα. Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ.

    4. Δοκιμάστε την απολέπιση. Η απολέπιση βοηθά στον καθαρισμό των πόρων και στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό προϊόν απολέπισης και εφαρμόστε το με απαλές, κυκλικές κινήσεις για να μην τραυματίσετε το δέρμα σας.

    5. Μην σπάτε τα σπυράκια. Το σπάσιμο των σπυριών μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και να αφήσει σημάδια στο δέρμα σας. Είναι καλύτερο να αφήσετε το δέρμα σας να αναπληρωθεί φυσικά.

    6. Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Εάν η ακμή σας δεν βελτιώνεται μετά από μια συνεπή ρουτίνα περιποίησης ή εάν είναι σοβαρή και ενοχλητική, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

    7. Μην ντρέπεστε για τα σπυράκια σας. Η ακμή είναι ένα συνηθισμένο δερματικό πρόβλημα μεταξύ των γυναικών και δεν πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα. Φροντίστε το δέρμα σας, αλλά μην ανησυχείτε πάρα πολύ για την εμφάνιση των σπυρακίων.

    Αντιμετωπίστε την ακμή κατά την εγκυμοσύνη με φροντίδα και αυτοσεβασμό. Μην ξεχνάτε ότι το σώμα σας περνά μια φυσιολογική διαδικασία και η ακμή είναι μόνο προσωρινή. Μετά την εγκυμοσύνη, η επιδερμίδα σας θα ανακάμψει.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα