18 Μαΐου 2024

    Πώς να πείτε «όχι» στις πάμπολλες προσκλήσεις των γιορτών και να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία

    Αποκτήστε τον έλεγχο των γιορτινών προσκλήσεων για το καλό σας

    «Πότε θα παντρευτείς;», «πώς πάχυνες έτσι;», «άντε τώρα βάλτε μπροστά κι ένα παιδάκι». Αυτές οι κατάποσες φράσεις μπορεί να μην ακούγονται σαν πολλά, αλλά μπορούν να μας στοιχειώσουν και να μας βάλουν σε δύσκολες θέσεις κατά τη διάρκεια των οικογενειακών συναθροίσεων των γιορτών. Ομως, να ξέρετε ότι είναι απόλυτα αποδεκτό και σημαντικό να πούμε «όχι» σε αυτές τις προσκλήσεις που μας προκαλούν άγχος και αίσθημα υποχρέωσης. Και γιατί; Γιατί αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς την βελτίωση της ψυχικής μας ευεξίας. Με την προτεραιότητα να ακούμε τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες, αντί για τις προσδοκίες των άλλων, μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά την ψυχική μας υγεία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology.

    Αντιμετωπίστε την αρνητικότητα με θετικότητα

    Η ψυχολογική ομάδα που πραγματοποίησε τη μελέτη διεξήγαγε πέντε πειράματα με πάνω από 2.000 συμμετέχοντες. Σε ένα από αυτά τα πειράματα, ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να διαβάσουν ένα φανταστικό σενάριο, όπου προσκαλούνταν ή έλαβαν πρόσκληση από έναν φίλο/φίλη για δείπνο σε ένα τοπικό εστιατόριο, το οποίο φιλοξενούσε ένας διάσημος σεφ. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν πρόσκληση έπρεπε να την αρνηθούν, αναφέροντας ότι είχαν ήδη δικά τους σχέδια για εκείνη την ημέρα και προτιμούσαν να ξοδέψουν μια ήρεμη βραδιά στο σπίτι. Αυτοί που φαντάστηκαν ότι θα αποκλείονταν από τον φίλο τους λόγω της αρνησης τους αντιμετώπισαν αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό και απογοήτευση, καθώς φοβήθηκαν ότι η απόρριψη θα επηρέαζε αρνητικά τη σχέση τους με το άτομο. Αντίθετα, η ομάδα που απέρριπτε την πρόσκληση εκτίμησε ότι η απογοήτευσή τους ήταν πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι περίμεναν.

    Όταν η άρνηση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα

    Σε ένα άλλο πείραμα που περιλάμβανε ζευγάρια, συμμετείχαν συνολικά 160 άνθρωποι. Το ένα μέλος του κάθε ζευγαριού έπρεπε να συντάξει μια πρόσκληση και το άλλο μέλος να την αρνηθεί, ώστε κατόπιν να χαλαρώσουν. Το άτομο που απέρριπτε την πρόσκληση του συντρόφου του φοβόταν ότι αυτό θα προκαλούσε θυμό στον σύντροφό του ή ότι αυτό σήμαινε ότι δεν ενδιαφερόταν αρκετά για τον ίδιο. Ωστόσο, η ομάδα που απογοητεύτηκε από την απόρριψη της πρόσκλησης αντιμετώπισε αρκετά μικρότερη απογοήτευση.

    Πώς να αντιμετωπίσετε την εξάντληση κατά τη διάρκεια των γιορτών

    Το burnout και η ψυχική εξάντληση παραμένουν πραγματικότητα κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθώς συχνά είμαστε καλεσμένοι σε πολλές εκδηλώσεις. Ωστόσο, μην φοβάστε να απορρίψετε τις προσκλήσεις που δεν σας ενδιαφέρουν. Όλοι έχουμε πεποιθήσεις και επιθυμίες που μπορούμε να θέσουμε ως προτεραιότητα. Κάντε μια επιλογή και συγκεντρωθείτε σε εκείνα τα άτομα που πραγματικά σας ενδιαφέρει να δείτε. Αυτό είναι το κλειδί για να περάσετε καλύτερα τις γιορτινές μέρες, διατηρώντας την ενέργειά σας και αποφεύγοντας το άγχος και την εξάντληση.

    Διαβάστε επίσης: Πώς να ξεπεράσετε την θλίψη των γιορτών και να απολαύσετε τις εορτές
    Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη της εποχής
    Πώς να εξευμενίσετε τις κεφαλαλγίες κατά τη διάρκεια των γιορτών
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα