17 Μαΐου 2024

    Στομάχι και Άσκηση: Τι πρέπει να ξέρετε για τους πόνους και πώς να τους αντιμετωπίσετε

    Όταν κάποιος ασχολείται με γυμναστική, δεν είναι ασυνήθιστο να αντιμετωπίσει προβλήματα στο γαστρεντερικό του σύστημα, όπως πόνο στο στομάχι, κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι αποθαρρυντική και να καθιστά δύσκολο το να συνεχίσει κάποιος την προπόνησή του και να επιτύχει τους στόχους του. Παρόλο που η γαστρεντερική δυσφορία δεν είναι συνήθως κάτι ανησυχητικό για την υγεία, μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητική και περιοριστική.

    Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των μυών και του γαστρεντερικού συστήματος για την παροχή αίματος. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι μύες έχουν αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις και απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της ροής του αίματος. Ως αποτέλεσμα, το γαστρεντερικό σύστημα λαμβάνει λιγότερο αίμα για να αφομοιώσει την τροφή και το νερό που έχουμε καταναλώσει. Αυτή η έλλειψη αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι.

    Μια άλλη πιθανή αιτία για τους πόνους στο στομάχι κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση είναι η ένταση της άσκησης. Ίσως νιώθετε ναυτία και στομαχική δυσφορία λόγω του γεγονότος ότι το σώμα σας εργάζεται πιο σκληρά. Αν είστε αγχωμένοι ή ενθουσιασμένοι λόγω μιας νέας ρουτίνας άσκησης, αυτό μπορεί να επηρεάσει το γαστρεντερικό σας σύστημα και να προκαλέσει πόνο στο στομάχι.

    Το επίπεδο της φυσικής κατάστασης παίζει επίσης έναν ρόλο στους πόνους στο στομάχι κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Appetite” ανέφερε ότι η κατανάλωση τροφής και η ένταση της άσκησης μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές δυσφορίες, αλλά το επίπεδο της φυσικής κατάστασης έχει μικρή επίδραση. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ξεκινάμε σταδιακά και να μην απαιτούμε πολλά από το σώμα μας, ειδικά αν δεν είμαστε συνηθισμένοι στη γυμναστική.

    Η αφυδάτωση είναι μια άλλη πιθανή αιτία για τους πόνους στο στομάχι μετά την άσκηση. Η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το γαστρεντερικό σας σύστημα και να προκαλέσει αναταραχές στο εντερικό σύστημα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι.

    Τέλος, οι διατροφικές συνήθειες πριν και μετά την άσκηση μπορεί να επηρεάσουν τους πόνους στο στομάχι. Το να τρώτε πολύ πριν την προπόνηση ή να παραλείπετε γεύματα μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή πόνο στο στομάχι. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η επιλογή της σωστής διατροφής πριν και μετά την άσκηση είναι σημαντική για την καλή ενέργεια και την καλή ενυδάτωση του σώματος. Μείνετε πάντα ενυδατωμένοι και προσαρμόστε τη διατροφή σας για να ταιριάζει στις ανάγκες της προπόνησής σας.

    Τελικά, είναι σημαντικό να συζητάτε τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε με τον προπονητή σας και τον γιατρό σας. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και μπορεί να απαιτεί διαφορετική προσέγγιση. Με τη σωστή προσοχή και φροντίδα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους πόνους στο στομάχι και να συνεχίσετε την άσκησή σας με επιτυχία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα