20 Μαΐου 2024

    Τι να κάνουμε όταν το μικρό παιδί χτυπάει άλλους ή εμάς

    Όταν τα παιδιά σε προσχολική και νηπιακή ηλικία εκφράζουν τα συναισθήματά τους, μπορεί να αντιδρούν με τρόπους που δυσκολεύουν τη διαχείριση τους. Μερικές φορές παιδιά αυτής της ηλικίας μπορεί να δαγκώνουν, να χτυπούν ή να έχουν ξεσπάσματα επειδή δεν γνωρίζουν πώς να εκφράσουν ή να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα νηπιακής ηλικίας του Big Little Feelings, ως γονείς οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις με αίσθηση και καθοδήγηση.

    Αντί να αντιδράσουμε απειλητικά ή επιθετικά, πρέπει να προσεγγίσουμε τα παιδιά με ενσυναίσθηση. Δεν είναι κατάλληλο να τους φωνάζουμε και να τους απειλούμε με τιμωρίες. Αντίθετα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια καλύτερη προσέγγιση που θα έχει θετικά αποτελέσματα. Αν τα παιδιά βιώσουν την αντίδρασή μας ως κάτι διασκεδαστικό ή που εστιάζει την προσοχή στο παιδί, τότε ενδέχεται να συνεχίσουν να εκδηλώνουν την επιθετική συμπεριφορά τους, για να προσελκύουν την προσοχή μας.

    Πρέπει να εγκρίνουμε τα συναισθήματα του παιδιού, δείχνοντας κατανόηση και σταθερότητα: “Καταλαβαίνω ότι είσαι εκνευρισμένος” για να καταδείξουμε ότι κατανοούμε τα συναισθήματά τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να τους αναφέρουμε ότι η επιθετική συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Θέτοντας όρια και με λόγια και με πράξεις, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα συναισθήματα του παιδιού αλλά και να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι η επιθετική συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Μπορούμε να πούμε, λοιπόν: “Καταλαβαίνω ότι είσαι εκνευρισμένος, όμως δεν είναι σωστό να χτυπάς. Θα πάω μακριά για να μην με χτυπήσεις / Θα φύγουμε για να μην χτυπήσεις το άλλο παιδί.”

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα