19 Μαΐου 2024

    Το εκπληκτικό έλαιο που μειώνει τη χοληστερόλη και ρυθμίζει το σάκχαρο

    Έχοντας κατατεθεί από τον Όμηρο ως το “χρυσό υγρό”, το ελαιόλαδο δεν ήταν απλά ένα βασικό συστατικό στη διατροφή των αρχαίων, αλλά μια συμβολική ένδειξη υγείας και δύναμης. Ο Ιπποκράτης δεν τυχαία το περιέγραφε ως το ιδανικό θεραπευτικό μέσο. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου έχουν αποδειχθεί με πληθώρα μελετών και συνεχίζουν να αξιοποιούνται μέχρι σήμερα, όπως θα ανακαλύψετε παρακάτω.

    Έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης

    Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυτικών στερολών και στανολών οδηγεί σε μείωση των επιπέδων συνολικής και “κακής” χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, μια δίαιτα που περιλαμβάνει την κατανάλωση 4 κουταλιών της σούπας εξτρα παρθένου ελαιόλαδου και περίπου 30 γραμμάρια ξηρών καρπών καθημερινά, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 30% σε άτομα με υψηλό κίνδυνο. Μελέτες έδειξαν ότι η Μεσογειακή δίαιτα έχει παρόμοιες επιδράσεις με τις στατίνες, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της χοληστερόλης.

    Ιδανικό για άτομα με διαβήτη

    Έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, μέτρια σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά είναι μια από τις αποτελεσματικότερες προσεγγίσεις για τους ασθενείς με διαβήτη. Αυτό βοηθά στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης και βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η κατανάλωση ελαιόλαδου από άτομα με διαβήτη τύπου 2 βοηθά στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη σε άτομα που έχουν ενσωματώσει το ελαιόλαδο στη διατροφή τους, σε σύγκριση με άτομα που προτιμούν άλλες πηγές λιπαρών ουσιών.

    Ασφαλές για το τηγάνισμα με ελαιόλαδο;

    Σύμφωνα με μελέτες, το ελαιόλαδο αποτελεί το ιδανικότερο λίπος για μαγείρεμα, ανθεκτικό σε όλες τις μεθόδους, καθώς διατηρεί τη φυσική του κατάσταση ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες (170°C). Αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με άλλα μαγειρικά έλαια, τα αντιοξειδωτικά συστατικά του ελαιολάδου διατηρούνται καλύτερα και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαϊκό οξύ, δε μετατρέπονται σε επιβλαβή τρανς λιπαρά. Επιπλέον, η σύντομη διάρκεια του τηγανίσματος με ελαιόλαδο, σε θερμοκρασία έως 170°C, έχει θετική επίδραση στη θρεπτική αξία των τροφίμων, καθώς αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως φαινολικές ενώσεις και βιταμίνη Ε) και κυρίως στην αντικαρκινική ουσία σκουαλένιο. Τα συστατικά του ελαιολάδου διατηρούνται σε άριστη κατάσταση ακόμα και μετά από πέντε τηγανίσματα, ενώ τα άλλα έλαια μπορεί να αλλοιωθούν από το πρώτο τηγάνισμα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα