18 Μαΐου 2024

    Όταν η καρδιά γερνά…

    Μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι ο χρόνος είναι αυτός που μας κάνει να γερνάμε και να αισθανόμαστε βαριεστημένοι από την πάροδο του χρόνου. Τα μαλλιά να ασπρίζουν και η επιδερμίδα να γεμίζει ρυτίδες μας έδιναν την εντύπωση ότι η γήρανση είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική. Δε γερνάμε όταν αλλάζει η εμφάνισή μας, γερνάμε όταν η καρδιά μας μαυρίζει.

    Ο έρωτας αποτελεί τον κυρίαρχο συναισθηματικό δεσμό για τους εφήβους και τους νέους. Ακολουθείται από την αγάπη, ένα συναίσθημα που χρειάζεται τόλμη και θάρρος για να αγαπήσουμε και να ερωτευτούμε. Όμως, σε μεταγενέστερη ηλικία σπανίως συναντάμε ανθρώπους που αναγνωρίζουν ότι είναι ερωτευμένοι και αισθάνονται αγάπη για τον άλλον. Η αγάπη απαιτεί θυσίες και αφοσίωση, που είναι δύσκολο να βρεθούν, ακόμα και όταν οι χρόνοι έχουν περάσει.

    Παραμένει κάποια απορία: πόσοι είναι πρόθυμοι να κάνουν θυσίες για τον άλλο, ακόμα και όταν τον έχουν γνωρίσει εδώ και χρόνια; Ελάχιστοι, θα έλεγα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν ερωτευτεί και αγαπήσει όλα όσα μπορούσαν και έτσι περνάνε στην επόμενη φάση της ζωής τους.

    Ένα μεγάλο λάθος! Όταν οι άνθρωποι αυτοί ομολογούν ότι έχουν σταματήσει να ερωτεύονται και να αγαπούν, τότε έχουν γεράσει. Η ηλικία στην ταυτότητά σου δεν έχει καμία σημασία στο πώς πρέπει να νιώθεις. Πώς μπορεί ένα έγγραφο να πει αν είσαι νέος ή γέρος; Η απάντηση είναι απλή: ερωτεύσου και αγάπα. Ερωτεύσου και αγάπα όπως θα έκανες στην πρώτη φορά. Ακόμα και αν πληγωθείς, ακόμα και αν αποτύχεις, ο πραγματικός νικητής στον έρωτα και την αγάπη είναι αυτός που δεν παύει ποτέ να προσπαθεί.

    Έτσι, όταν η ταυτότητά σου δείχνει ότι έχεις γεράσει, εσύ θα ξέρεις ότι κάθε μέρα αναγεννιέσαι νέος. Γιατί γνωρίζεις το μυστικό. Το μυστικό είναι αυτό: δε γερνάς όταν ασπρίζουν τα μαλλιά σου, αλλά όταν μαυρίζει η καρδιά σου…
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα