5 Μαΐου 2024

    Η κουλτούρα της σάουνας: Ο μυστικός παράγοντας πίσω από την ευτυχία της Φινλανδίας

    Η Φινλανδία βρέθηκε και φέτος στην κορυφή της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας για έκτη συνεχή χρονιά και ο λόγος που οδηγεί σε αυτήν την ευτυχία μπορεί να είναι η κουλτούρα της σάουνας. Αυτή η παράδοση της Φινλανδίας επηρεάζει και βελτιώνει την καθημερινότητα των Φινλανδών και την αντίληψή τους για τη ζωή, όπως αναφέρεται σετης βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

    Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου οι σάουνες θεωρούνται πολυτελής δραστηριότητα, στη Φινλανδία αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Πολλοί Φινλανδοί έχουν σάουνα στο σπίτι τους, ενώ άλλοι επισκέπτονται δημόσιες σάουνες. Η σάουνα όμως δεν είναι απλά ένας χώρος για να πλυθεί κάποιος, αλλά είναι ένας ιερός χώρος και ένα μέρος για να βρει κοινότητα και γαλήνη.

    Η Φινλανδία κατακτά την κορυφή της κατάταξης της έκθεσης ευτυχίας τα τελευταία έξι χρόνια και αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην κουλτούρα της σάουνας. Η σάουνα Rajaportti, για παράδειγμα, είναι ένας από τους μοναδικούς χώρους αυτού του είδους που υπάρχουν στη χώρα. Εκεί, οι άνθρωποι συναντιούνται και συνδέονται, μιλούν και πίνουν, μοιράζονται συζητήσεις και γίνονται μέρος της κοινότητας.

    Οι σάουνες είναι πλούσιες στη Φινλανδία, με περίπου 3,3 εκατομμύρια σάουνες εναντίον ενός πληθυσμού 5,6 εκατομμυρίων. Η συγκεκριμένη κουλτούρα γύρω από τις σάουνες είναι μοναδική και έχει βαθιές ρίζες στη Φινλανδική κοινωνία. Η εμπειρία του καλού λόουλου, δηλαδή του ατμού και της θερμότητας στη σάουνα, συγκρίνεται με μια σφιχτή αγκαλιά. Κάθε σάουνα έχει διαφορετικό λόουλου και η ποιότητά του μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η εσωτερική ειλικρίνεια και η απόλυτη ξεγνοιασιά που προσφέρει.

    Η σάουνα δεν είναι μόνο ένα μέρος για πλύσιμο και χαλάρωση, αλλά έχει γίνει και ένας χώρος αλληλεπίδρασης και συνεύρεσης. Σε αυτόν τον χώρο, οι άνθρωποι αισθάνονται ελεύθεροι να είναι οι ίδιοι, χωρίς ανησυχίες για την εμφάνισή τους ή τη θέση τους στην κοινωνία. Είναι ένας χώρος απόλυτης ειλικρίνειας και αποδοχής.

    Η προσέγγιση της σάουνας στη Φινλανδία έχει βαθιές ρίζες, χρονολογούμενες από την αρχαιότητα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, η δημόσια σάουνα του Τάμπερε άρχισε να καλύπτει την ανάγκη των εργατών για καθαριότητα. Στη συνέχεια, κατασκευάστηκαν δημόσιες σάουνες σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτές εξαφανίστηκαν σχεδόν εντελώς. Πρόσφατα, όμως, παρατηρείται μια αναβίωση της παράδοσης, με τη δημιουργία νέων δημόσιων σάουνων που προσελκύουν όλο και περισσότερους νέους Φινλανδούς.

    Η επίσκεψη στη σάουνα μπορεί να είναι όχι μόνο μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά και ένας τρόπος για να αυξήσει την ευτυχία και την ψυχολογική ευεξία. Οι Φινλανδοί έχουν ανακαλύψει τη σάουνα ως έναν χώρο όπου μπορούν να απαλλαγούν από το άγχος και να ξεκουραστούν, καθώς και να συναντηθούν και να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους. Έτσι, η κουλτούρα της σάουνας μπορεί να θεωρηθεί ένας μυστικός παράγοντας πίσω από την ευτυχία της Φινλανδίας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα