17 Μαΐου 2024

    Αρχαιότητες από τους αστρικούς γίγαντες: Ανακαλύφθηκαν τα ρεύματα Shakti και Shiva στον γαλαξία μας

    Μέσα από τον αόρατο χορό των αστρικών αντικειμένων, ο γαλαξίας μας αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά για την αρχαία του ιστορία. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ανακάλυψε δύο ρεύματα άστρων με τα ονόματα Shakti και Shiva, που σχηματίστηκαν πριν από περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη φωτίζει περαιτέρω τα έντονα βήματα του γαλαξία μας και προσφέρει νέα δεδομένα για την παλαιότητα και την εξέλιξή του.

    Οι δύο αυτοί γιγαντιαίοι αστερισμοί, οι Shakti και Shiva, έπαιξαν έναν ζωτικό ρόλο στον σχηματισμό του γαλαξία μας. Τα ρεύματα αυτά είναι τόσο αρχαία, που πιθανότατα διαμορφώθηκαν πριν από τη δημιουργία των παλαιότερων μερών των βραχιόνων και του δίσκου του γαλαξία μας. Η επικεφαλής της έρευνας από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck, Khyati Malhan, εξηγεί: “Αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό είναι ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε αυτές τις αρχαίες δομές. Ο γαλαξίας μας έχει αλλάξει σημαντικά από τότε που γεννήθηκαν αυτά τα αστέρια, που δεν θα περιμέναμε να τα αναγνωρίσουμε τόσο ξεκάθαρα ως ομάδα, αλλά τα πρωτοφανή δεδομένα που λαμβάνουμε από το Gaia το κατέστησαν δυνατό”.

    Κάθε ένα από αυτά τα ρεύματα περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια μάζας του Ήλιου και περιέχουν αστέρια που είναι ηλικίας 12 έως 13 δισεκατομμύρια ετών. Οι αστέρες αυτοί κινούνται σε παρόμοιες τροχιές με παρόμοια σύνθεση. Ωστόσο, παρόλο που φαίνονται πολύ παρόμοια, τα δύο ρεύματα διαφέρουν. Οι αστέρες του ρεύματος Shakti περιφέρονται λίγο πιο μακριά από το κέντρο του γαλαξία και σε πιο κυκλικές τροχιές από τους αστέρες του ρεύματος Shiva. Και τα δύο ρεύματα βρίσκονται κοντά στο κέντρο του γαλαξία, προς την καρδιά του.

    Το τηλεσκόπιο Gaia πραγματοποίησε την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του γαλαξία μας το 2022, χρησιμοποιώντας μια μορφή “γαλαξιακής αρχαιολογίας”. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι αυτή η περιοχή είναι γεμάτη με τα παλαιότερα αστέρια σε ολόκληρο τον γαλαξία, που δημιουργήθηκαν πριν ακόμα σχηματιστεί σωστά ο δίσκος του γαλαξία. Όπως αναφέρει ο γαλαξιακός αρχαιολόγος Hans-Walter Rix: “Τα αστέρια εκεί είναι τόσο αρχαία, που λείπουν από αυτά πολλά από τα βαρύτερα μεταλλικά στοιχεία που δημιουργήθηκαν αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του σύμπαντος. Αυτά τα βαρέα μέταλλα είναι εκείνα που διαμορφώνουν τα αστέρια και διασκορπίζονται στο διάστημα όταν αυτά πεθαίνουν. Τα αστέρια στην καρδιά του γαλαξία μας είναι φτωχά σε μέταλλα, για αυτό και αποκαλούμε αυτή την περιοχή “φτωχή παλιά καρδιά” του γαλαξία μας”.

    Πριν από περίπου 12 δισεκατομμύρια χρόνια, ο γαλαξίας μας ήταν εντελώς διαφορετικός από τον σημερινό του εαυτό. Τα Shakti και Shiva φαίνεται να αποτελούν μέρος της παλιάς αυτής ιστορίας, όταν πολλές λεπτές, ακανόνιστες κλωστές αερίου και σκόνης συνενώθηκαν και σχημάτισαν αστέρια, που περιτύλιξαν τον εαυτό τους, προκαλώντας τη γέννηση του γαλαξία μας όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Αυτή η σπάνια ανακάλυψη αποτελεί μια πύλη για να καταλάβουμε περισσότερα για την έναρξη της ζωής στο σύμπαν μας και για την εξέλιξη του γαλαξία μας μέσα από το βάθος των αιώνων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα