17 Μαΐου 2024

    Η “ΜΑΓΕΙΑ” της Ανθίζουσας Πικραλίδας: μια Προσωπική Αρχή για την Παρασκευή Ποιοτικού λικέρ

    Το φετινό ανοιξιάτικο τοπίο φέρνει μαζί του την άνθιση της πικραλίδας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία ενός μοναδικού και πλούσιου σπιτικού λικέρ: το κρασί πικραλίδας. Μέσα από την παράδοση των Απαλαχίων, θα ακολουθήσουμε ένα εμπλουτισμένο και βήμα προς βήμα πνευματώδη υπόδειγμα, καθοδηγώντας σας προς ένα αξέχαστο και γευστικό ταξίδι.

    Νέα αρχή, ίδιος προορισμός

    Συστατικά:
    – 2 λίτρα φρέσκα άνθη πικραλίδας
    – 4 λίτρα νερό, φιλτραρισμένο
    – Ξύσμα και χυμός από 3 μεσαία λεμόνια
    – Ξύσμα και χυμός από 3 μεσαία πορτοκάλια
    – 1,8 κιλά ζάχαρη
    – 850 γραμμάρια χρυσές σταφίδες, ψιλοκομμένες
    – 1 κουταλάκι του γλυκού θρεπτικό συστατικό μαγιάς ή 2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
    – 1 φακελάκι (5 γραμμάρια) μαγιά κρασιού ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ψησίματος
    – Προαιρετικά: 1/2 φλιτζάνι σπιτικό προζύμι

    Βήματα:

    Προετοιμασία:
    Δώστε την εκκίνηση:
    – Τοποθετήστε τα άνθη πικραλίδας σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Προσθέστε το βραστό νερό και αφήστε τα άνθη να μουλιάσουν για 2 ώρες, καλύπτοντας το βάζο με κάποιο ύφασμα.

    Σοφίστικα στο πάνω μέρος:
    – Τοποθετήστε ένα σουρωτήρι με τυρόπανο πάνω από μια μεγάλη κατσαρόλα. Αδειάστε το μείγμα μέσα από το σουρωτήρι, πιέζοντας απαλά την πικραλίδα για να βγεί όλο το υγρό.

    Σχοινίστε, αναπροσαρμοσμένοι:
    – Ρίξτε το υγρό της πικραλίδας στην κατσαρόλα και ανεβάστε την θερμοκρασία μέχρι να φτάσει σε βρασμό.

    Γεύση και γλυκύτητα:
    – Προσθέστε τους χυμούς και τα ξύσματα από τα εσπεριδοειδή, μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

    Περιπλανηθείτε ανάμεσα στις σταφίδες:
    – Ρίξτε τις ψιλοκομμένες χρυσές σταφίδες και αφήστε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Μια προσθήκη για περισσότερη ευωδιά:
    – Όταν το μείγμα κρυώσει, προσθέστε το θρεπτικό συστατικό μαγιάς ή το καλαμποκάλευρο, μαζί με τη μαγιά κρασιού ή την ξηρή μαγιά. (Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1/2 φλιτζάνι σπιτικό προζύμι).

    Ριζώστε τη ζύμωση:
    – Καλύψτε το βάζο με ύφασμα και αφήστε το σε σκιερό μέρος με σταθερή θερμοκρασία δωματίου για 10-14 ημέρες. Ανακατέψτε 3 φορές την ημέρα.

    Σοφίστικα για δεύτερη φορά:
    – Μετά από τις 10-14 ημέρες, η ζύμωση θα έχει προχωρήσει. Στηριχτείτε στο σουρωτήρι και σουρώστε το υγρό σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι 4 λίτρων, χρησιμοποιώντας τυρόπανο για να φιλτράρετε τυχόν στερεά υπολείμματα.

    Μυστήριο μεταφοράς και αποπεράτωση:
    – Χρησιμοποιήστε ένα σιφόνι για να μεταφέρετε προσεκτικά το κρασί σε ένα άλλο αποστειρωμένο βαζάκι 4 λίτρων, αφήνοντας πίσω τα στερεά υπολείμματα.

    Αφετηρία ή προορισμός για σύμπληρωση:
    – Εάν το κρασί δεν φτάνει στο πάνω μέρος του νέου βαζιού, προσθέστε ένα μείγμα ζάχαρης και νερού (ίσες ποσότητες) μέχρι να φτάσετε στην κορυφή.

    Κλειδώστε με επιτυχία:
    – Κλείστε το βαζάκι με αεροστεγές καπάκι ή χρησιμοποιήστε ξανά το σουρωτήρι ή το μπαλόνι.

    Ψάξτε τη διαυγή γεύση:
    – Αφήστε το κρασί σε σκιερό μέρος για 30 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κρασί θα καθαρίσει και θα γίνει διαυγές.

    Ο ηχητικός χειρισμός της σύνθετης αρμονίας:
    – Μετά από 30 ημέρες, επαναλάβετε τη διαδικασία της αφαίρεσης, χρησιμοποιώντας το σιφόνι για να περιπλανηθείτε μέσα στη μυστική μεταφορά, αφήνοντας πίσω τελευταία στοιχεία της ζύμωσης.

    Συνέχιση για την τελευταία ευθεία:
    – Συνεχίστε να μεταφέρετε το κρασί σε καθαρό βαζάκι κάθε 3 μήνες για 10 συνολικούς μήνες. Κάθε φορά, αφήνετε πίσω τα στερεά υπολείμματα της ζύμωσης.

    Ολοκλήρωση με λάμψη:
    – Αποστειρώστε μπουκάλια και φελλούς για να είναι έτοιμα για εμφιάλωση.
    – Επιλέξτε ένα χωνί για να γεμίσετε τα μπουκάλια με το κρασί, αφήνοντας 2-3 εκατοστά κενό στην κορυφή.
    -Σετάρετε τα μπουκάλια με φελλό για το κλείσιμο.
    -Αφήστε τα μπουκάλια σε σκιερό μέρος για 1 χρόνο πριν τα απολαύσετε.

    Συμβουλές:
    – Χρησιμοποιείστε βιολογικά άνθη πικραλίδας μακριά από δρόμους και ρύπους.
    – Μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα ζάχαρης ανάλογα με το γούστο σας.
    – Για πιο γλυκό κρασί, μειώστε την περίοδο ζύμωσης.
    – Για πιο ξηρό κρασί, αυξήστε την περίοδο ζύμωσης.
    – Μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά, όπως κανέλα ή γαρύφαλλο, για ένα μοναδικό άρωμα.
    – Το κρασί πικραλίδας μπορεί να φυλαχθεί για πολλά χρόνια σε δροσερό, σκιερό μέρος.
    – Όσο πιο παλιό είναι το κρασί, τόσο πιο πλούσια και περίπλοκη θα είναι η γεύση του.

    Με μοναδικότητα και φρεσκάδα, αυτό το σπιτικό κρασί πικραλίδας αποτελεί έναν εκπληκτικό τρόπο να απολαύσετε τη φύση μέσα από ένα ποτήρι. Αξίζει να επενδύσετε τον χρόνο και την υπομονή σας για να δημιουργήσετε ένα αξέχαστο λικέρ που θα εντυπωσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας. Αφεθείτε σε αυτήν την “μαγεία” της πικραλίδας και απολαύστε την πλούσια γεύση του κρασιού που έχετε δημιουργήσει με τα ίδια σας τα χέρια.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα