17 Μαΐου 2024

    Νέα Επιτροπή για τα τρόφιμα στα κυλικεία: Προστασία της υγείας και υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών

    Την Τρίτη 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής, που είχε συσταθεί με απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη. Σε ένα περιβάλλον όπου τα νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή αποτελούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων αυξάνεται συνεχώς στην Ελλάδα, η επιτροπή έχει ως στόχο να προτείνει δράσεις που θα προάγουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

    Η Επιτροπή έχει 7 μέλη και καλείται να διαμορφώσει την Εθνική Διατροφική Πολιτική και να γνωμοδοτεί σχετικά με την διατροφή σε σχέση με την υγεία. Κατά την πρώτη της συνεδρίαση, η Επιτροπή ασχολήθηκε με το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας και των τροφίμων που προσφέρονται στα σχολικά κυλικεία. Η Επιτροπή επιδιώκει να προτείνει τροποποιήσεις στις προδιαγραφές των τροφίμων αυτών, που θα ανταποκρίνονται στις πιο πρόσφατες επιστημονικές συστάσεις και θα διευκολύνουν την πρόσβαση των παιδιών σε υγιεινά τρόφιμα.

    Οι προσπάθειες της Επιτροπής συνίστανται στη συλλογή στοιχείων από άλλες χώρες και ερευνητικά αποτελέσματα για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στην Ελλάδα, καθώς και στην εκπόνηση προτάσεων βασισμένων στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των εθνικών διατροφι- κών οδηγιών. Επιδιώκεται η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει τα παιδιά να επιλέγουν υγιεινά τρόφιμα αυτόματα.

    Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας της Επιτροπής, ως ένα βήμα προς την προώθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας της δημόσιας υγείας και της προαγωγής ενός υγιούς τρόπου ζωής για όλους τους πολίτες. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρονίκη Νάσκα, επισήμανε την ανάγκη θέσπισης επιστημονικών κριτηρίων και προδιαγραφών για τη διαθεσιμότητα τροφίμων στα σχολικά κυλικεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η προώθηση της υγείας.

    Οι εργασίες της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση υγιεινών συνηθειών και την προστασία της δημόσιας υγείας σε όλη την Ελλάδα. Η ευελιξία της Επιτροπής να εξετάζει επιστημονικά στοιχεία και να προτείνει αλλαγές στις προδιαγραφές των τροφίμων μας δίνει την ελπίδα για μια υγιεινότερη και ισορροπημένη διατροφή για όλους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα