17 Μαΐου 2024

    Προστασία των Θαλασσών: Οι νέες δεσμεύσεις του ΥΠΕΝ για ένα βιώσιμο μέλλον”

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε στην έναρξη του 9ου “Our Ocean Conference” τις νέες δεσμεύσεις της Ελλάδας για την προστασία των θαλασσών. Οι προτάσεις καλύπτουν έξι βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της ναυτικής ασφάλειας, της βιώσιμης αλιείας και της θαλάσσιας ρύπανσης.

    Μεταξύ των σημαντικών δεσμεύσεων που ανακοινώθηκαν, προβλέπεται η δημιουργία δύο μεγάλων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, η οποία θα γίνει με τη χρήση υπερσύγχρονων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και επίβλεψη αυτών των περιοχών. Τα νέα πάρκα αναμένεται να συμβάλουν στη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Επιπλέον, η Ελλάδα θα επενδύσει σε ψηφιακές τεχνολογίες και συνδυασμένες μεθόδους μέτρησης για τη βελτίωση της παρακολούθησης και επιθεώρησης της θαλάσσιας ρύπανσης. Επιπλέον, θα διαμορφώσει ένα εθνικό σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και θα αναπτύξει ψηφιακό σύστημα υποστήριξης αποφάσεων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αλιείας στις θαλάσσιες χελώνες.

    Επιπλέον, οι ελληνικές θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές θα διευρυνθούν με στόχο το 30% των θαλάσσιων εκτάσεων να προστατεύονται έως το 2024. Επίσης, θα γίνει ειδική χαρτογράφηση των θαλάσσιων οικοτόπων και θα αναπτυχθεί πρόγραμμα για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης στις περιοχές του Κορινθιακού, Θερμαϊκού, Σαρωνικού και Παγασητικού Κόλπου.

    Επιπλέον, η Ελλάδα θα εργαστεί για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης και των μικροπλαστικών κατά 50% έως το 2030, καθώς και για την αποκατάσταση του 30% των θαλάσσιων οικοτόπων έως το 2030. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης για την αναγνώριση μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών, προκειμένου να αποφεύγονται συγκρούσεις με πλοία στην περιοχή μεταξύ Κυθήρων, ακρωτηρίου Ταινάρου και ακρωτηρίου Μαλέα.

    Με αυτές τις δεσμεύσεις, η Ελλάδα θέτει την προστασία των θαλασσών στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας και δείχνει την προσήλωσή της στην διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσών, καθώς η κλιματική αλλαγή, η θαλάσσια ρύπανση και η μη βιώσιμη αλιεία απειλούν το μέλλον του πλανήτη μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα