17 Μαΐου 2024

    Τα αμύγδαλα: Υγιεινή επιλογή για τον έλεγχο του ζάχαρου

    Για πολλούς από εμάς, οι ξηροί καρποί συνήθως συνδέονται με την αύξηση του βάρους, καθώς έχουν πολλές θερμίδες. Γι’ αυτό τους αποφεύγουμε εντελώς, αλλά αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη. Σε μια ισορροπημένη διατροφή, οι ξηροί καρποί μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην υγεία μας. Ένα παράδειγμα που αξίζει αναφοράς είναι τα αμύγδαλα και η ιδιαίτερη επίδρασή τους στον χειρισμό του ζάχαρου. Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε. Επίσης, αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεϊνών, ινών, ριβοφλαβίνης και ασβεστίου. Πραγματικά, οι αμύγδαλοι είναι “από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης απ’ όλους τους καρπούς με κέλυφος”, σύμφωνα με τον διαιτολόγο O’Shea Kochenbach από τη Βοστόνη των ΗΠΑ.

    Για ποιο λόγο οι αμύγδαλοι είναι ωφέλιμοι για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ζάχαρο; Τα αμύγδαλα είναι θρεπτικά για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά έχουν μοναδικά οφέλη για αυτούς που πάσχουν από διαβήτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να περιορίσει την αύξηση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης μετά τα γεύματα, σύμφωνα με τον Kochenbach. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Metabolism έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 45 γραμμάριων αμυγδάλων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης.

    Επιπλέον, η πρόσληψη μαγνησίου που προέρχεται από τα αμύγδαλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πειραματικές μελέτες. Επίσης, τα αμύγδαλα μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη, καθώς σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς, αυτοί έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Οι αμύγδαλοι είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα λιπαρά, η οποία είναι η ίδια καλή ποιότητα λίπους με αυτή που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, γνωστή για τα οφέλη της για την καρδιαγγειακή υγεία. Έτσι, μια μερίδα αμυγδάλων περιέχει περίπου 13 γραμμάρια ακόρεστου λίπους και μόνο 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους, σύμφωνα με τον Kochenbach. Αν καταναλώνονται με μέτρο (περίπου 23-45 γραμμάρια), οι ξηροί καρποί δεν προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους.

    Για να επωφεληθείτε από τις ωφέλιμες ιδιότητες των αμυγδάλων, συνιστάται να καταναλώνετε καθημερινά περίπου 23 αμύγδαλα. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου 161 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα